Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28
header afbeelding
theater & film

Filmeducatie

De kracht en pracht van film

De jongere generatie groeit op in een tijd waarin film altijd en overal is. Met de tablet op schoot en smartphone in de hand zit film ons letterlijk dicht op de huid. De aanwezigheid van film lijkt daarom een vanzelfsprekendheid, maar is er amper aandacht voor de kracht en pracht van film. Dat terwijl film ons iets vertelt in een unieke taal: die van bewegend beeld en geluid. Film opent deuren naar andere werelden, culturen, ideeën en tijden. Het Barghse Huus denkt en werkt dan ook graag mee hoe kinderen betekenis kunnen geven aan wat ze zien of maken. Door bewust naar een film te kijken, een film te maken of een film te onderzoeken hopen we hoofden en harten in beweging te brengen om zo met een open blik de complexe wereld van vandaag en morgen ietsje beter te leren begrijpen. Het Barghse Huus heeft drie mogelijkheden om de kennis en vaardigheden van kinderen te ontwikkelen om film en beeldtaal te duiden en te gebruiken: kijken, verdiepen en maken.

Kijken
Laat de kinderen kennismaken met de magie van het filmtheater. Kies voor een compilatie korte filmpjes, bijzondere speelfilms of een documentaire. We helpen graag met het zoeken naar de juiste film die aansluit bij de belevingswereld en het niveau van de kinderen of die aansluit bij een bepaald thema of vak.

Verdiepen

Film is meer dan alleen vermaak en daarom kan een filmvoorstelling gecombineerd worden met een workshop of een verdiepend zaalprogramma met een gastles, inleiding en/of nagesprek. Er is speciaal lesmateriaal beschikbaar ter voorbereiding of verwerking van het bezoek in de filmzaal.

Maken

De beste manier om erachter te komen hoe film werkt is door er zelf mee aan de slag te gaan. Filmhub Oost stelt hiervoor kosteloos een filmtechniekset beschikbaar. Het resultaat zal daarna gezamenlijk op het witte doek bekeken en besproken worden.

Handige links

Netwerk Filmeducatie > Ontdek de beste films met les of programma voor in de klas, bioscoop of theater.
Cinekid > Workshop(trajecten), filmvertoningen en natuurlijk het welbekende Cinekid Festival.
Filmhub Oost
> Verbindingen tussen het onderwijs en de culturele sector voor filmeducatie in Gelderland en Overijssel.
Hollywood in de klas
> Maak het afscheid van groep 8 onvergetelijk met een vertoning in het Barghse Huus.

telefoon