Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28 ma t/m vr van 09.00 tot 12.00 uur
intro afbeelding
Met elkaar
voor elkaar

Jonge mantelzorger, even jouw aandacht!

Is je broer autistisch?
Is je zusje verstandelijk gehandicapt?
Heeft je vader een verslavingsprobleem?
Heeft je moeder een ernstige ziekte? 

Zorg jij regelmatig voor een ander en valt dit soms niet mee? Je bent niet de enige met een ziek familielid. Groei jij op in een gezin waarin één van je familieleden ziek is vanwege een handicap, een verslaving, een ernstige lichamelijke ziekte of een psychische ziekte, dan is dat soms best zwaar. Vaak heb je minder tijd voor leuke dingen of voel je je schuldig of te moe om iets te doen. Als jij zorgt voor een ziek familielid noemen we dit mantelzorg. En als je een kind of jongere bent, noemen we je een jonge mantelzorger. Ben jij een jonge mantelzorger en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Kom dan naar het Steunpunt Mantelzorg bij Welcom. Heb jij vragen of misschien wil je met andere jonge mantelzorgers chillen, ook dan kun je bij ons terecht.

Nieuwsgierig?

Wil je weten wat de mantelzorgconsulent voor jou kan betekenen of wil je deelnemen aan de activiteiten? Bel/sms/app met Elize Navis van het Steunpunt Mantelzorg: 06-20257392 of bel naar 0316 - 29 28 28. Je kunt ook mailen naar: e.navis@welcommail.nl

Clips en filmpjes voor en/of door Jonge Mantelzorgers

Jonge mantelzorgers Eveline, Floor en Viroen vertellen over hun leven als jonge mantelzorgers.

http://www.ikonrtv.nl/site/algInfo.asp?oId=434
: Documentaire Myrte en haar vader. De vader van de 14-jarige Myrte heeft de ziekte van Parkinson.
http://www.briz.nl/fileadmin/films/film7.html
Harry (48) en Manon(15): Het dertienjarige broertje van Manon (15) is ernstig verstandelijk gehandicapt en heeft veel zorg nodig.
https://www.youtube.com/watch?v=BbR5nLboXWQ
: Documentaire van Ilse Verlaan over haar ervaringen met een depressieve moeder in samenwerking met www.survivalkid.nl.

Websites

www.jong-zorgen.nl: Voor alle jonge mantelzorgers.
www.brusjes.nl: Voor jonge mantelzorgers die een broer(tje) of zus(je) hebben met een lichamelijke of verstandelijke beperking.
www.kopstoring.nl: Voor jongeren van 12-15 jaar die een ouder hebben met verslavingsproblemen.
www.drankjewel.nl: Voor jongeren met ouders met een alcoholprobleem.|
www.kankerspoken.nl: Informeren en ondersteunen van kinderen (4-18 jaar) die geconfronteerd worden met kanker van hun ouders of andere naasten.
www.familievan.nl: voor familieleden van mensen met psychische problemen.

Leestips

Niets aan de hand! - geschreven door Petra Messelink
Sven en zijn vader trekken er graag op uit om berg te beklimmen. Maar een ernstig auto-ongeluk maakt een abrupt einde aan hun sportieve activiteiten. Zijn vader raakt gehandicapt en Sven moet zijn moeder iedere dag helpen met de verzorging van zijn vader. Hij haalt slechte cijfers en komt er niet meer aan toe om op zijn pony te rijden. Ook zijn vriendschap met Daan, Rob en Eva komt onder druk te staan. Toch vertelt Sven niemand iets over zijn vaders handicap. Hij doet net of er niets aan de hand is en maakt veel lol in de brugklas. Als Eva in een gevaarlijke situatie terechtkomt, moet Sven kiezen tussen zijn vader en Eva. Dit heeft verstrekkende gevolgen...

Dit verhaal beschrijft op aangrijpende en indringende wijze de emoties die Sven in zijn eentje een plek moet geven en de strijd die hij met zichzelf levert: voor de buitenwereld heel luchtig doen, de waarheid verdoezelen met leugentjes en helemaal alleen moeten zoeken naar oplossingen. Een indrukwekkend verhaal, dat boeit van begin tot eind.
ISBN: 9789085432005 | Leeftijd: 13+ | Kosten: € 8,95


Het klokhuisboek over kanker - geschreven door Fiona Rempt


Er zijn veel soorten kanker. De meeste kunnen worden genezen, maar niet altijd. Je kunt er ook dood aan gaan. Het is heel moeilijk als iemand in je omgeving kanker heeft. Niemand kan je precies vertellen hoe je daarmee om moet gaan, maar het scheelt wel als je begrijpt wat er dan gebeurt. Het Klokhuisboek over kanker kan daarbij helpen. Behalve veel informatie over kanker – Wat is kanker precies? Wat gebeurt er met je lichaam als je kanker hebt? En wat kun je ertegen doen? – bevat het boek allerlei weetjes, ervaringen van kinderen en praktische informatie zoals adressen van hulpinstanties. 

ISBN: 9049924042

telefoon