Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28
header afbeelding
Jonge Mantelzorgers

Informatie voor professionals

Jonge mantelzorgers zijn thuiswonende kinderen die samen wonen met een ziek gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, maar ook een ander gezinslid zoals opa of oma. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische/ psychiatrische aandoening of verslavingsproblematiek, of van een verstandelijke beperking. Het gaat om kinderen en jongeren van ongeveer 8 - 21 jaar en ouder.

Zorgen voor, zorgen over en zorg tekort Jonge mantelzorgers:

· Zorgen voor hun naaste door praktische of emotionele steun te geven
· En/of maken zich zorgen over de zorgsituatie
· En/of komen daardoor zelf zorg tekort

Verborgen zorgen

Er is ook vaak sprake van verborgen zorgen: de kinderen en jongeren laten hun eigen zorgen en klachten niet duidelijk merken. Ze willen hun ouders niet met nog meer problemen opzadelen. Ze vragen geen hulp en/of ze weten niet waar ze terecht kunnen.

Rolomkering

Bij jonge mantelzorgers is regelmatig sprake van parentificatie, ook wel rolomkering (door de generatie[1]lijnen heen) genoemd. Ze vervullen ouderlijke functies ten opzichte van hun ouders. Het gaat daarbij om meer dan het overnemen van ouderlijke taken, zoals het huishouden of zorg voor een broertje of zusje.

Zelf zorg nodig

Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg zijn in vergelijking tot hun leeftijdgenoten vaak eerder zelfstandig en leren al vroeg praktische vaardigheden. Toch overheersen de negatieve gevolgen op termijn: ze hebben meer opgroei- en opvoedproblemen, meer lichamelijke en emotionele klachten en ze doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg.

Wat hebben jonge mantelzorgers nodig?

Erkenning van de situatie

Jonge mantelzorgers vragen niet makkelijk om hulp, maar vinden het vaak wel prettig dat hun rol als mantelzorger wordt (h)erkend.

Ontlasten

Niet alleen door concrete taken over te nemen, maar ook door het sociale netwerk van de jonge mantelzorger van zijn gezin te versterken. Informeren Jonge mantelzorgers willen goed geïnformeerd worden over de ziekte, de manier van zorg geven, en de ondersteuningsmogelijkheden.

Ontmoeten van lotgenoten

Jonge mantelzorgers vinden het prettig om over hun gezinssituatie te praten. Welcom organiseert regelmatig activiteiten (lotgenotencontact) voor jonge mantelzorgers uit Montferland. Kijk voor de actuele agenda op de website van Welcom.

Welcom

Ken jij een jonge mantelzorger? Erken en herken de problematiek en breng ze op de hoogte van Welcom Consulent jonge mantelzorgers: Elize Navis 06 - 20 25 73 92 (whatsapp/sms/bellen) Of mail: e.navis@welcommail.nl

telefoon