Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28 ma t/m vr van 09.00 tot 12.00 uur
intro afbeelding
Steunpunt Mantelzorg

Leestips

ANWB Bed & Breakfast zonder drempels
In de gids staat welke aanpassingen zijn gemaakt, met getekende plattegronden van de bad- en slaapkamers en worden de weekendjes weg compleet gemaakt met tips voor rolstoelvriendelijke uitjes en eetadresjes in de omgeving. ANWB Bed & Breakfast zonder drempels:
• 20 romantische, rolstoelvriendelijke weekendjesweg
• Met B&B’s, restaurants en uitjes door heel Nederland
• Voor vakantiegangers die slecht ter been zijn, of in een rolstoel zitten
• Verzameld en geschreven door een ervaringsdeskundige www.anwb.nl

Handboek voor klein geluk - Inge Jager en Maria Grijpma
Inge en Maria geven trainingen op het gebied van bewustwording. In Handboek voor klein geluk geven ze 85 recepten om even stil te staan bij jezelf. Deze zijn bij uitstek geschikt voor mantelzorgers, merkt Inge tijdens de workshops die ze geregeld organiseren. "Mantelzorgers zijn vaak met hun aandacht buiten zichzelf. Dat kan je uitputten. Het is belangrijk om weer op te laden. Of liever nog: te zorgen dat je energie niet opraakt. Dat kun je doen door gedurende de dag vaker met je aandacht bij jezelf terug te komen." www.handboekvoorkleingeluk.nlI... 

Ik wil de kluts kwijt – Gerard van den Bomen
Ruim tien jaar zorgen voor je dementerende vrouw, dag in dag uit met haar bezig zijn, vrijwel geen ruimte voor jezelf en dan ineens geconfronteerd worden met haar overlijden. Dat overkwam Gerard van den Boomen. In Ik wil de klus kwijt beschrijft oud-journalist Gerard van den Boomen hoe hij ruim tien jaar voor zijn vrouw Grietje zorgde. Zijn hele leven was ingesteld op zorg voor haar. Hij vertelt met veel liefde over de hoogte- en dieptepunten van die tien jaar. Dankzij een relativerend gevoel voor humor kon hij deze zware periode doorstaan. Ik wil de kluts kwijt is een ontroerend maar ook humorvol boek. Het is een steun voor iedereen die met mantelzorg te maken heeft. RKK Kruispunt maakte een documentaire over Gerard en zijn toegewijde en liefdevolle zorg voor zijn hulpbehoevende vrouw Grietje. De TV-uitzending maakte op veel kijkers grote indruk. Na Grietjes overlijden werd een vervolgdocumentaire gemaakt.
Juni 2012 | ISBN: 9089752218 

Zorgen voor anderen – Kees Roest & Nico van der Voet
Zorgen voor een ander bij wie je persoonlijk betrokken bent is een mooie taak. Je kunt naar de ander luisteren, er voor hem zijn en praktische zorg verlenen in moeilijke tijden. Maar ook al zijn mantelzorgers nog zo vol goede moed begonnen, soms kan de zorg te intensief zijn en wordt de zorg een zware last. In dit boek houden de auteurs de verschillende kanten van de mantelzorg tegen het licht. Ze laten zien hoe je met passie mantelzorg biedt door de ander in zijn waarde te laten en je eigen gevoelens serieus te nemen. Een praktisch boek dat inzicht geeft in kansen en valkuilen voor mantelzorgers en veel adviezen aanreikt.
November 2011 | ISBN: 9023920295 

Mijn Hoofd Is Hol – Christine Kliphuis
'Je moeder is nu mee met de ambulance. Ze zeiden dat het misschien een beroerte is geweest, want ze kon niet bewegen. Je moet maar gauw komen.' Een beroerte? Wat is dat ook weer precies? Ik wil het nog niet weten. Per jaar krijgen in Nederland 41.000 mensen voor het eerst een beroerte, vaak met blijvende lichamelijke en geestelijke gevolgen. In dit boek neemt Christine Kliphuis de lezer mee in wat er gebeurt na een beroerte en maakt de ingrijpende gevolgen zichtbaar en voelbaar. Als haar moeder door een beroerte wordt getroffen, verandert ze plotseling van een zelfstandige, vitale en actieve vrouw in een hulpbehoevende patiënt die niets meer zelf kan. Als dochter en mantelzorger komt de schrijfster terecht in een maalstroom van onontkoombare gebeurtenissen, waaronder de opname van haar gehandicapte moeder in een verpleeghuis. Haar moeder is halfzijdig verlamd, heeft afasie en kan nooit meer terug naar huis. De schrijfster probeert een balans te vinden tussen de zorg voor haar zieke moeder, haar eigen emoties en verdriet, haar gezin, de familie en haar werk.
April 2011 | ISBN: 9490374199 

Dun ijs – Elly Rijnbeek
Dun ijs is het verhaal van ruim 1 miljoen mantelzorgers in Nederland die zich om hun oude ouders bekommeren. In de zomer van 2009 raakt de 86-jarige moeder van Elly Rijnbeek helemaal de kluts kwijt. Ze kan de zorg voor haar dementerende man niet meer aan. Met haar acht broers en zussen wordt Elly plotseling tot dagelijkse mantelzorger gebombardeerd. ‘We staan versteld van wat we aantreffen: onze moeder die met een rollator vol beha’s en steunkousen door de propvolle woonkamer sjokt. Afspraken die in de soep lopen, omdat ze allebei niet meer weten wat voor dag het is. En niet te vergeten: alles wat zoek raakt. Allemaal speuren we naar haar bril, haar gehoorapparaat, haar lens, het bankpasje, de portemonnee en de sleutelbos.’ Het circus van indicaties en zorg is niet het enige waar Elly en haar broers en zussen in terechtkomen. Ook de familieverhoudingen staan op hun kop. Hoe verdeel je de taken met zijn negenen? Wie hakt de knopen door? Wanneer grijp je in in het leven van je ouders? En wat doe je met opborrelende gevoelens van schuld, verdriet en onmacht?
Mei 2011 | ISBN 9789045066165

Jij begrijpt mij, hé mam - Inge Ketelaar-Blokpoel
Jelmer is anders. Anders dan zijn broer en zus, anders dan andere kinderen. In dit boek beschrijft zijn moeder de zoektocht van onbegrip naar leren begrijpen, van pijnlijke onzekerheid naar de harde werkelijkheid: Jelmer is autistisch. Met vallen en opstaan leert ze hem steeds beter kennen, steeds beter begrijpen wat hij nodig heeft. In korte anekdotes vol hoop, frustratie, acceptatie, verdriet en vooral heel veel liefde volgen we de moeizame weg van Jelmer en Inge. Een opmerkelijk positief verhaal van een gewone moeder en haar buitengewone zoon.
2011 | te bestellen via info@jelmereninge.nl 

Het klokhuisboek over kanker - Fiona Rempt
Er zijn veel soorten kanker. De meeste kunnen worden genezen, maar niet altijd. Je kunt er ook dood aan gaan. Het is heel moeilijk als iemand in je omgeving kanker heeft. Niemand kan je precies vertellen hoe je daarmee om moet gaan, maar het scheelt wel als je begrijpt wat er dan gebeurt. Het Klokhuisboek over kanker kan daarbij helpen. Behalve veel informatie over kanker – Wat is kanker precies? Wat gebeurt er met je lichaam als je kanker hebt? En wat kun je ertegen doen? – bevat het boek allerlei weetjes, ervaringen van kinderen en praktische informatie zoals adressen van hulpinstanties. De vormgeving van het boek is speels en eigentijds en bevat veel full colour illustraties en foto's. Kortom: een unieke uitgave over een onderwerp waar we liever niet mee te maken krijgen, maar die onmisbaar is op school en thuis.
April 2010 | ISBN: 9049924042 

Als je man, dochter, zus depressief is – Huub Buijssen
Ondermijnt de depressie van je dierbare je eigen geluk? Ervaar je vaak dubbele gevoelens: enerzijds genegenheid en liefde en anderzijds ook boosheid en opstandigheid? Stuit je vaak op een muur als je wilt steunen? Heb je soms de gedachte: ik kan er niet meer tegen? Met zo'n ruim zes procent van de bevolking die lijdt aan een depressie ben je niet de enige die moeite heeft met een depressieve naaste. Dit boek kan je helpen, want het vertelt: wat je depressieve naaste doormaakt en welke gevoelens en welk gedrag hierbij horen; hoe je kunt steunen en welke belangrijke rol je kunt spelen in het herstel en hoe je zelfs je relatie in deze moeilijke periode kunt verstevigen; hoe je kunt helpen bij het vinden van goede professionele hulp; wat je zelf doormaakt als je naaste een depressie heeft; hoe je je eigen hulpeloosheid kunt overwinnen en zelf overeind kunt blijven; waarom het voor je naaste en jezelf belangrijk is dat je je eigen leven blijft leiden en je je niet schuldig hoeft te voelen als je van het leven geniet.
2010 | ISBN10 9049103049 

Moederhart – Matteucci
Moederhart is een geestige en ontroerende roman over een moeder die zich gedraagt als een onuitstaanbaar kind, en een dochter die de rol van moeder opgedrongen krijgt.
Februari 2009 | ISBN: 9028422676 

Samen kijken naar autisme - Sanne-Lot van Ulzen
Het boek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in autisme of er mee te maken heeft: ouders, familie, gezondheidszorg, onderwijs et cetera. "Mijn zoektocht leverde zo veel voor mijn kind op dat ik dat anderen ook gun. Het is kennis die erom roept verspreid te worden. Er zijn veel meer mogelijkheden dan ik van te voren had kunnen bedenken. Mijn eigen kind is een half jaar geleden gaan fietsen, dit hebben we ondersteund vanuit verschillende invalshoeken. De euforie die ik voelde toen hij voor het eerst naar school fietste, is met geen pen te beschrijven."
Oktober 2009 | ISBN: 9079935131

Zorgen een kwestie van doen! - Anjo Geluk
Een praktisch handboek voor mantelzorgers voor de meer dan 750.000 mantelzorgers. Dat de weg wijst in mantelzorgland, waarin mantelzorgers zelf aan het woord komen en hun ervaringen delen. Dat positief, ondersteunend en oplossingsgericht is. Met veel tips, informatie en handige wegwijzers. Tachtig procent van de zorg thuis wordt gegeven door mantelzorgers. Zij zijn onmisbaar en vormen het fundament van de zorg. Mantelzorg doe je gewoon, maar zo gewoon is het niet! Waar kun je met je vragen naar toe? Hoe vind je ondersteuning, lotgenoten, respijtzorg? Wat doe je met schuldgevoel, met negatieve gedachten? Wat als de zorg te veel wordt? Ook de vrolijke, lichte en mooie kanten van mantelzorgen krijgen volop aandacht.
November 2006 ISBN: 9021580098 

Dementie. Een dag van 36 uur - Nancy L. Mace
Dementie wordt vaak gezien als een logisch gevolg van ouder worden waar toch niets aan te doen valt. Hoewel er nog geen behandeling voor de ziekte dementie bestaat, kan met een goede opvang en verzorging nog veel gedaan worden voor demente mensen. Er bestaat al lang behoefte aan een praktisch en gedetailleerd boek over de omgang met demente mensen. Door een beter begrip van de symptomen van dementie en meer inzicht in de oorzaken van het vaak moeilijke gedrag van de patiënt kunnen veel zorg, verdriet en ergernis voorkomen worden. Nancy Mace en Peter Rabins zijn erin geslaagd op basis van jarenlange begeleiding van familieleden een boek te schrijven dat gaat over de praktijk van alledag – van ‘een dag van 36 uur uur’. Het spreekt de taal van de familie en vertelt over hun zorgen, verdriet en frustraties, maar ook over de goede momenten, en biedt veel goede adviezen en oplossingen bij problemen. Dit is een praktische en heldere uitgave die goed aansluit bij de problemen van elke dag en onmisbaar is voor allen die bij de zorg voor demente mensen betrokken zijn.
1995 | ISBN: 9063480180

telefoon