Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28 ma t/m vr van 09.00 tot 12.00 uur
intro afbeelding
Nieuwkomers in Montferland

Wat zijn Nieuwkomers?

Nieuwkomers zijn vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben gekregen en zich in Nederland mogen vestigen, ook in Montferland. Het aantal Nieuwkomers per gemeente wordt bepaald naar rato van het aantal inwoners. Voor de gemeente Montferland betekent dit dat er in 2016 in totaal 84 nieuwkomers verwacht worden. Woningcorporatie Plavei zorgt, in opdracht van de gemeente, voor woonruimte.

Bij de eerste stappen in de gemeente Montferland kan de nieuwkomer rekenen op hulp van een trajectbegeleider van Welcom. Er is vaak hulp nodig op verschillende vlakken. De trajectbegeleiders gaan mee naar de woning en naar de gemeente. Zij regelen zo nodig een lening, de inschrijving op een school of bij een huisarts.

Daarnaast is er een groep vrijwilligers die de nieuwkomer helpt bij het inrichten van het huis, het ordenen van de post of bij het oefenen van de Nederlandse taal. Ook mensen die zelf ooit als vluchteling naar Nederland zijn gekomen springen bij. Zij kennen de taal en cultuur en treden op als tolk.

Nieuwkomers hebben behoefte aan hulp bij praktische zaken maar vooral ook aan steun van een maatje die hen welkom heet en wegwijs maakt in een vreemde nieuwe omgeving.

Heeft u vragen of wilt u iets betekenen voor Nieuwkomers in de gemeente Montferland, neem dan contact op met de Welzijnslijn van Welcom: T: 0316-29 28 28 (9.00-12.00)

telefoon