Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28
intro afbeelding
Voor iedereen die zich betrokken voelt bij Montferlands vrijwilligerswerk!

Vrijwilligerscollege Montferland - samen leren in vrijwilligerswerk

Het Vrijwilligerscollege is er voor en door alle (potentiële) vrijwilligers uit Montferland. Het werkt vanuit de gedachte dat we dat we in vrijwilligerswerk gebruik zouden moeten maken van elkaars kennis, zodat we niet allemaal zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden. Kortom: binnen het Vrijwilligerscollege leren vrijwilligers van elkaar!

Om u een indruk te geven van wat er zoal mogelijk is en wat er aan kennis wordt gevraagd en aangeboden hebben we onderstaand overzicht gemaakt:

voorjaar 2023

- di 4 april 19.30 - 21.30 uur, Albertusgebouw, Didam 

Goed geregeld?! Over wetgeving en juridische aangelegenheden, voor vrijwilligers in besturen

door: Laarberg Notarissen

- do 20 april 19.30 - 21.30 uur, Albertusgebouw, Didam

Introductie EHBO

door: Cor Limbeek, EHBO

- di 16 mei 19.30 - 21.30 uur, Barghse huus, 's-Heerenberg

Maak het verschil! Mensen écht verder helpen met Motiverende gesprekstechnieken

door: Moniek Vossebeld, sociaal werker en trainer Motiverende gespreksvoering

Online workshops
Vanuit de Corona-periode zijn er online te volgen trainingen beschikbaar. Ze zijn door verschillende partijen ontwikkeld en beschikbaar gesteld. Vrijwilligerscollege Montferland heeft ze voor u op een rij gezet en actualiseert het aanbod geregeld. Klik hieronder om te ontdekken van de online leer-mogelijkheden zijn

Archief 2020 en eerder: wat is er aan kennis gedeeld?

Rondleiding Voedselbank Montferland (2020) | Omgaan met depressiviteit (2020) | Introductie over vrijwilligerswerk (2020) | 2019 en eerder: Omgaan met NAH | Wat is een trauma- Omgaan met opvallend gedrag | Vrijwilligerswerk en omgaan met opvallend gedrag bij volwassen | Vrijwilligerswerk en financiele veiligheid voor ouderen | Taal kleurt de samenleving ; verzet de zinnen! | Vrijwilligerswerk en financiële veiligheid voor senioren | Workshop Omgaan met dementie | Introductie EHBO | Instructie Brandveiligheid | Teambuilding voor vereniging | Workshop Omgaan met opvallend en ingewikkeld gedrag | Timemanangement en vrijwilligerswerk |Wat is een Beursvloer | Blik op de toekomst, ook voor seniorenorganisaties

Ervaring van deelnemers

Een vrijwilliger liet weten: “Ik werk als docent ergotherapeut, en doe het een en ander aan vrijwilligerswerk, maar ik zou zo graag mijn kennis over ergotherapie met andere vrijwilligers willen delen…maar hoe?” Het antwoord was het Vrijwilligerscollege. Een paar weken later was de eerste training een feit: maar liefst negen vrijwilligers deden mee aan een workshop verplaatsing- en tiltechnieken. Fantastisch toch!? Dit is een voorbeeld van kennisdeling binnen een groep, maar kennisdeling kan ook individueel. Zo was er een vrijwilliger die graag uitleg wilde over het computerprogramma ‘Word’. Deze vraag stelde ze aan het Vrijwilligerscollege en de match met de computerdeskundige was zo gemaakt. Zo leren vrijwilligers van elkaar.

Meedoen of meer weten? Wij komen graag in contact!
U wilt graag wat leren of uw kennis delen? Neem dan contact op met het Vrijwilligerscollege Montferland. Via e-mail: vrijwilligerscollege@welcommail.nl, telefonisch 0316 - 22 35 20 of via de medewerkers van de Welzijnslijn van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur via 0316 - 29 28 28.Of vul het contactformulier hier in.

Online scholing(en) voor vrijwilligers via Humanitas

Humanitas heeft de afgelopen 75 jaar ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan. Ervaring met mensen in hun kracht zetten en hen tegelijkertijd regie over hun eigen leven laten houden. Kennis over wat je kunt betekenen voor mensen die eenzaam zijn of stress hebben. Het lijkt zo makkelijk, maar soms is juist de eerste stap zo moeilijk te zetten. En wat is eigenlijk een goede tweede stap? Humanitas heeft voor u workshops over oa: Rouwen in coronatijd | Eenzaamheid | Stress| Grenzenstellen in vrijwilligerswerk | Netwerk versterken.

Lees meer

Online leren over: Vrijwilligers vinden en binden (Organisator: Vrijwilligerswerkacademie)

Leer met deze gratis online cursus hoe je als vrijwilligersorganisatie succesvol vrijwilligers kunt werven en begeleiden. Na afloop ontvangt u een persoonlijk plan van aanpak voor uw organisatie. Lees hoe je vrijwilligers kunt vinden en binden en start de cursus. Ten behoeve van het inschrijven en het volgen van deze training dient u te beschikken over een gebruikersaccount. Heeft u dat (nog) niet, dan kunt u dat maken via de site van vrijwilligerswerkacademie.

Lees meer

Online leren over: Beeldbellen met je maatje (Organisator: Vrijwilligersacademie online)

In deze online training leert u hoe u met uw maatje kunt beeldbellen als u hem/haar niet kunt opzoeken. Het coronavirus of COVID19 houdt de wereld in haar greep. Juist nu is het belangrijk het contact met uw maatje te onderhouden terwijl u tegelijkertijd ook zorgt dat het virus zich niet verder verspreidt. Wilt u, als maatje, niemand besmetten en ook niet besmet raken? En wilt u ook verdere verspreiding van het virus voorkomen? Wilt u uw maatje jou niet in het echt zien en spreken uit voorzorg tegen verspreiding van het coronavirus? In deze korte training leert u om dan toch goed contact te hebben met uw maatje door niet zomaar te telefoneren met elkaar, maar juist ook met beeld te bellen. Dat is meestal veel prettiger dan ‘gewoon’ telefoneren. Deze training kwam tot stand dankzij het Oranjefonds. Ten behoeve van het inschrijven en het volgen van deze training dient u te beschikken over een gebruikersaccount. Heeft u dat (nog) niet, dan kunt u dat maken via de site van vrijwilligersacademie online.

Lees meer

Online leren over: Dementie

Als vrijwilliger krijg je misschien te maken met mensen met dementie, bijvoorbeeld bij de sportvereniging of in het verzorgingshuis of als maatje. Met deze online training van Samendementievriendelijk.nl leer je meer over dementie.

Lees meer
telefoon