Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Schmuggeltocht

Smokkelen komt tot leven tijdens 5e Schmuggeltocht

Smokkelen is van alle tijden. Tot op de dag van vandaag proberen smokkelaars grenswachten te slim af te zijn. ‘s Nachts via talloze sluiproutes, overdag verborgen in allerlei voorwerpen. En wat te denken van het smokkelen van inkopen over de grens zonder geldig coronabewijs? Smokkelverhalen van vroeger en nu, verhalen die al vaker zijn verteld en nog steeds verteld moeten worden. Die verhalen komen tot leven tijdens de Schmuggeltocht op zondag 12 september.

Fietstocht
Voor de vijfde keer organiseren culturele instellingen in het gebied van Emmerich am Rhein, Oude-IJsselstreek, Isselburg, Zevenaar en Montferland deze unieke fietstocht. Twee vernieuwde en grensoverschrijdende routes via oude grensovergangen in de regio. Deelnemers aan de fietstocht kunnen zondag 12 september kiezen voor het oostelijke parcours via Emmerich, Anholt en Netterden naar ’s-Heerenberg. Westelijk gaat de route van ’s-Heerenberg naar Zevenaar, Rijnwaarden en Elten. De fietstocht gaat deels over de vroegere smokkelroutes tussen Nederland en Duitsland. Onderweg passeren de fietsers diverse oude grensovergangen, waar ze door ‘douanebeambten’ worden gecontroleerd op smokkelwaar.

Startpunten en smokkelontbijt

Op zondag 12 september kan er tussen 10 en 14 uur gestart worden in het Heimathaus in Anholt, de Bibliotheek in ’s-Heerenberg, het Rheinmuseum in Emmerich, de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar en bij St. Aover de gäöt in Netterden. Voor 5 euro per persoon krijgt men de route, een smokkelpaspoort en smokkelwaar mee. Voor kinderen is de bijdrage 2,50 euro. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bij de startpunten in ‘s-Heerenberg, Netterden en Anholt kunnen fietsers tussen 9.30 en 11.30 uur genieten van een smokkelontbijt. Hiervoor is aanmelden wel noodzakelijk en kan tot 9 september via de website www.schmuggeltocht.eu. Op alle startpunten is koffie en thee verkrijgbaar en zijn er elektrische oplaadpunten aanwezig.

Activiteiten
Onderweg valt van alles te beleven: theatervoorstellingen, lezingen en er worden oude films afgespeeld. Daarnaast krijg je met het paspoort gratis toegang tot enkele bezienswaardigheden. Bezichtig ’t Raethuys, unieke ijskelders, het Rheinmuseum of de Drususbron. Kom meer te weten over het verloop van oude grenzen of de Eltener Butternacht, Freddy Heinzel (Honorair consul van Nederland) verteld over de grenssteen, er is een presentatie met oude foto’s van grenzen en smokkelaars en er worden smokkelverhalen voorgelezen. In Schlösschen Borghees vindt om 14.30 uur het theaterstuk Trara Bomdrije, roddels van de Neder-Rijn plaats.

Hier vind je het volledige programma en de locaties.

telefoon