Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Met elkaar
voor elkaar

First Mates OP PAD

Door Elsie Schoorel - MONTFERLAND - Op de mooie, zonnige zondag 30 mei organiseerde Welcom ‘First Mates op pad’. Bij dit vervolg op First Mates online werden de deelnemers aan elkaar gekoppeld om samen te gaan fietsen of wandelen, vanuit Didam en ‘s-Heerenberg.

Bij First Mates online, afgelopen 5 maart, gingen veertien deelnemers via Teams in gesprek met een ander uit Montferland die ze nog niet kenden. Vanaf twintigers tot en met iemand van 80 waren van de partij, vertelt Annelies Vruwink van Welcom. “We hebben mensen van ongeveer dezelfde leeftijd aan elkaar gekoppeld. We hebben nog wel een reddingsactie in touw moeten zetten door wat technische problemen, maar het kwam goed. De deelnemers vonden het leuk, er is in elk geval één vriendschap uit ontstaan. En mensen gaven aan dat ze zeker weer mee wilden doen als er nog een keer zoiets zou plaatsvinden.”

‘Gelukkig is het prachtig weer, want het kan koud zijn in zo’n ding’

Heel veilig

Een buitenactiviteit is met corona natuurlijk heel veilig. En de meeste mensen houden van wandelen en fietsen. Vandaar dat Welcom besloot nu First Mates op pad te organiseren, op een zondag. Vruwink: “Voor alleenstaanden is het weekend vaak saai; ze willen dan graag erop uit maar hebben meestal niemand om mee te gaan.”

Wandelen of fietsen
Bij het aanmelden konden mensen aangeven of ze wilden wandelen of (elektrisch) fietsen en hoeveel kilometer. “Op basis daarvan hebben we de match gemaakt. Ze krijgen van ons een picknickpakket mee en verder mogen ze helemaal zelf bepalen wat de route wordt. Uiteindelijk gaat het ons erom iets in gang te zetten waardoor er contacten ontstaan.”

Vijftig jaar

Agnes Huijbers (73) was in Didam graag van de partij, enthousiast gemaakt door haar fietsvriendin Marietje. Ze doet dit niet zozeer voor een groter netwerk, vertelt ze. “Ik woon hier al bijna vijftig jaar en ken iedereen. Ik zit op aquarobics, bij een handwerkclub en kaart met de buurt. Maar alles ligt nu nog stil door corona, en fietsen kan wel, dus dit is leuk.”

Gewoon gezellig

Marian de Wit (42), woonachtig in Braamt, vindt het juist erg leuk om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen. “Ik kom oorspronkelijk uit Zutphen. Ik ben langdurig ziek en werk niet meer; ik heb een aandoening waardoor ik nog maar kleine stukjes kan lopen. Mijn vriend werkt, dus is ook niet altijd thuis. Ik heb met de buren wel wat contact maar vind het gewoon gezellig om meer mensen te leren kennen. Ik houd erg van gezelligheid!”

Scootmobiel

Daarom gaat ze ook naar de Ontmoetingsgroep in Zeddam en schreef ze zich in voor First Mates online. Maar dat laatste leverde niets op. “Mijn maatje kwam niet opdagen, dat was wel jammer.” Voor deze Op pad-editie is er echter wel iemand gevonden: Coby zit net als zij in een scootmobiel. Ze besluiten samen naar de Plantage achter Huis Bergh te gaan. “Als het maar geen hobbelige bospaden zijn, komt het goed. En we hebben geen bankje nodig om te zitten”, lacht Marian. “Gelukkig is het prachtig weer, want het kan koud zijn in zo’n ding.”

https://www.montferlandjournaa...

telefoon