Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Vitaal Wonen en Leven

Gesprek over Vitaal Wonen en Leven in Montferland

Al jaren zetten een aantal vrijwilligers van welzijnsorganisatie Welcom zich in voor het project Vitaal Wonen en Leven in Montferland. Hiermee informeren zij hun mede-inwoners over allerlei thema’s zoals gezondheid en bewegen, vrijwilligerswerk, energiekosten, mantelzorg, vervoer en meer. Alle inwoners van de gemeente Montferland die 60 jaar of ouder zijn kunnen contact opnemen met Welcom om een gesprek aan te vragen met een vrijwilliger.

Gertruud Gerritsen is één van de acht vrijwillige voorlichters die inwoners thuis bezoekt. Gerritsen: “Mensen hebben vaak vragen op sociaal gebied, over bewegen of veiligheid in huis. Soms zijn er geen concrete vragen, maar blijkt er tijdens het gesprek toch een behoefte aan ondersteuning te zijn. Dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op eenzaamheid of er is behoefte aan hulp in het huishouden, bij vervoer of het invullen van formulieren. Wij kunnen dan de mensen helpen in hun zoektocht.” We hebben ook een Informatiemap mee, waarin veel informatie staat over welzijn, veiligheid in huis en bewegen. Dit naslagwerk mag de inwoner houden, zodat hij of zij er ook later gebruik van kan maken.

Ook Marcel Scholten is vrijwilliger. “Dat is zo gelopen omdat ik mezelf afvroeg wat ik kon doen voor mijn mede-inwoners nu ik met pensioen ben. Zodoende kwam ik terecht bij Vitaal Wonen en Leven in Montferland. Nu kom ik bij de mensen thuis en doorlopen we samen de situatie. Mensen hebben vaak niet in de gaten welke onveilige situaties er ontstaan door losse snoertjes of door op stoelen te klimmen.” Nell Koenders, ook vrijwilliger, knikt. “Mensen denken dat iets goed blijft gaan omdat ze het altijd al zo deden, maar ze vergeten dat ze wel veertig jaar ouder zijn geworden. Jaarlijks overlijden er 5000 mensen als gevolg van een val en moeten er 80.000 medisch behandeld worden. Daarom is het zo belangrijk om in balans te blijven en te bewegen. We hebben hier in Montferland heel veel beweegmogelijkheden. Zo sporten er werkelijks groepen 60-plussers, zijn er fysiotherapeuten waar een fitheidstest kan worden gedaan, is er de beweegtuin en een beweegroute en er is ook valpreventie. Er is zelfs een speciale beweegmakelaar die je verder op weg kan helpen.”

De vrijwilligers spreken gepassioneerd over hun vrijwilligerswerk. Gezien de toenemende groep 65-plussers is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te spreken. Koenders: “Door de Privacywet is het lastiger om mensen uit te nodigen voor een gesprek. We weten dat een gesprek heel veel oplevert, voor nu en/of later. Dus hopelijk pakt men deze kans. Het kost je niets!”

Alle vrijwilligers zijn getraind en komen geregeld samen voor intervisie. Zij gaan graag met u in gesprek!

Wilt u een gesprek?
 
Dat kan! Iedereen vanaf 60 jaar kan een gesprek aanvragen voor zichzelf, of bijvoorbeeld voor een ouder, buurman of buurvrouw. KLIK HIER of u kunt bellen naar Welcom: 0316-292828 (9.00-12.00 uur). E-mailen kan ook: welzijnslijn@welcommail.nl.

Aanmeldformulier voor huisbezoek Vitaal Wonen en Leven in Montferland

telefoon