Kunst- en erfgoededucatie project rondom 75 jaar vrijheid
Vanuit ervaringsgericht onderwijs (kunst- en erfgoededucatie) gaan leerlingen horen, zien, beleven en verbeelden wat 75 jaar vrijheid betekent in hun eigen buurt en in hun eigen leven. Alle leerlingen van alle basisscholen in Montferland (ruim 2400 leerlingen) krijgen een gastles over hun lokale geschiedenis, een erfgoedwandeling, en twee kunstlessen door professionele lokale kunstenaars aangeboden. De combinatiefunctionaris Cultuur van Welcom ondersteunt, coacht, organiseert als projectleider en procesbewaker. Dit proces en de eindwerkstukken worden gepresenteerd in een Pop-up museum op twee locaties (een in Didam, en een in ’s-Heerenberg) tijdens de festiviteiten rondom bevrijding.
We sluiten aan bij het evenement op 3,4,5 april door Stichting Herdenken Bevrijding Bergh en bij de activiteiten van het Oranje Comité rond 4,5 mei in Didam.
Dit project wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met diverse verenigingen en stichtingen. Ook wordt het Liemers College betrokken voor het faciliteren van de maatschappelijke stages. Waar mogelijk zoeken we verbinding en verdieping met andere initiatieven rondom 75 jaar bevrijding. Onze ambitie is om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken.
Eigen Theatervoorstelling: Het ontmoeten en samen vieren staat aan de basis van deze theatervoorstelling. Duitse- en Nederlandse scholieren ontmoeten elkaar op basis van de ontgrenzen; duurzame ontwikkeldoelen uit de Bouwstenen voor de Vrede. De voorbereidingen voor de theatervoorstelling starten in november en zullen resulteren in uitvoeringen in Theater Het Barghse Huus en Stadttheater Emmerich.
Meer informatie op de website van Omroep Gelderland: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2424746/Hallo-Europa-leerlingen-uit-de-Achterhoek-en-Noordrijn-Westfalen-worden-ontgrensd