ledereen welkom om gezellig samen te eten
Didam - Elke eerste woensdag van de maand kunnen mensen gratis komen eten in het Albertusgebouw in Didam. Wie het kan missen, mag een vrijwillige bijdrage geven. Doel is om gezellig samen te eten en daarbij is iedereen welkom
Door Karin van der Velden
De maandelijkse gezamenlijke maaltijd is een initiatief van Welcom. Sociaal werker Dolly Toonen weet dat veel mensen er behoefte aan hebben: "Daarom mag iedereen komen We organiseren dit voor mensen die eenzaam zijn, voor mensen die het financieel moeilijk hebben, voor statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne en alle andere mensen die het gewoon gezellig vinden om te komen. Vandaag zijn er bijvoorbeeld ook weer mensen die boven het Albertusgebouw in een appartement wonen." Dat mensen gratis kunnen eten, is dankzij de Supercoop in Didam. "Manager Eric Brendel heeft ervoor gezorgd dat we ingrediënten voor de maaltijden krijgen. Vrijwilligers maken het eten klaar. Vandaag hebben we ook hulp van Lisa en Silke, die op het Liemers College zitten en een dagje stage lopen.
Eigenlijk zou er boerenkool op het menu staan, maar die bleek niet voorradig. Mevrouw Hueskes, die tot een paar jaar geleden buitenaf woonde, denkt dat het zou kunnen komen omdat er in januari zoveel regen is gevallen: "Ik had vroeger een moestuin en dan zag je de bovenste bladeren witachtig worden. Dan moet je het er snel afhalen." De zuurkool, met spekjes en rookworst, valt gelukkig ook goed in de smaak. Mevrouw Hueskes woont nu in een appartement in het centrum: "Het was even wennen, maar ik ben blij dat ik hier nu woon, je ziet meer mensen."
Aan een andere tafel zitten drie heren. Ze hebben de grootste lol. De enige dame aan tafel zegt: "Ze praten zoveel, ik luister wel." Een van de heren is Anton van Londen. Hij is gewend om in de krant te staan: "Ik heb oldtimers en kreeg zelfs de burgemeester op bezoek. Ik kwam altijd thuis met de grootste bekers. Voor de mooiste auto's en de mooiste kerel." En weer wordt er gelachen. Fons Bosch is er voor het eerst. Na het overlijden van zijn vrouw woont hij alleen. De huisarts maakte hem attent op deze bijeenkomsten.
Oekraïense vluchtelingen, die in het gebouw van Plavei wonen, kennen zuurkool niet op deze manier. Hoewel ze al redelijk Nederlands kunnen helpt Mevrouw Stark-Teljukowa met het vertalen: "In Oekraïne eten ze in de winter ook zuurkool, maar niet gemengd met aardappelen." Op de vraag of de zuurkool zo lekker is, wordt meteen geknikt. Alexej zorgt intussen voor wat achtergrond muziek door piano te spelen.
Dolly wil af en toe mensen uitnodigen die ongedwongen een praatje houden en daarna blijven eten: "Dan moet je denken aan mensen van de Formulierenhulp of een keer een wijkagent. Een gevolg van deze bijeenkomsten kan zijn dat mensen hulp weten te vinden en elkaar helpen. Je moet mensen niet in hokjes plaatsen en dat doorbreken we door ze samen gezellig te laten eten. Niet alle mensen kunnen we even makkelijk bereiken. We proberen overal bekendheid te geven aan deze bijeenkomsten te geven. Er liggen flyers bij de bibliotheek, de voedselbank, Welcom en bij de huisartsen. Toch is mond-tot-mond reclame het beste. Dat mensen van anderen horen hoe leuk het is, verlaagt de drempel om te komen."
Een gevolg van deze bijeenkomsten kan zijn dat mensen hulp weten te vinden en elkaar helpen. De volgende bijeenkomst is op 5 april. Inloop in het Albertusgebouw is om 12.00 uur, het eten begint om 12.30 uur. Dan staat er koude schotel en een licht soepje vooraf op het menu.
Aanmelden is wel nodig. Dat kan via 0316-29 28 28 of welzijnslijn@welcommail.nl.