Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28
header afbeelding
Vrijwilligersplein

Oekraïne opvang heeft dringend vrijwilligers nodig

“Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen binnen de gemeente Montferland. Dat gebeurt bij particulieren en op een aantal locaties: Specialized in ’s-Heerenberg en Engelbarts in Zeddam en Plavei in Didam. Om een prettige woonsituatie te kunnen bieden zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers voor op de locaties”, aldus Laurens Blom, sociaal werker bij Welcom.

“Er hebben zich al 75 vrijwilligers opgegeven voor hulp en activiteiten”, vervolgt vrijwilligerscoördinator Liesbeth Hilderink, “maar we hebben heel dringend hulp nodig van mensen die op de locaties zelf , bij Specialized en bij Engelbarts er gewoon voor de mensen willen zijn. Soms zijn er heel veel vragen, soms is het gewoon rustig koffie of thee drinken met de vluchtelingen. Het er gewoon zijn is het belangrijkste. Soms is er ook even niks te doen, omdat de vluchtelingen naar school zijn of werken. Dan is er gelegenheid om eigen bezigheden te doen. Er is altijd een sociaal werker beschikbaar voor vragen. Zonder vrijwilligers kunnen we niet de veilige haven bieden die nodig is”.

“Vrijwilligers zijn aanwezig op een locatie volgens een rooster. Ze zijn eerste aanspreekpunt voor de bewoners en voor eventuele bezoekers. Wanneer het kan, dan beantwoorden ze vragen die er zijn of ze verwijzen door naar de sociaal werker”, aldus Laurens Blom. “Als het nodig is nemen ze contact op met de sociaal werker van de dag.”

“Men gaat niet het hele probleem voor mensen oplossen; tenzij het iets heel eenvoudigs is natuurlijk. In plaats daarvan ga je mensen helpen om het zelf op te lossen. Dat betekent dat je af en toe ook ‘op je handen moet zitten” vult Liesbeth Hilderink aan. “Het is trouwens wel belangrijk dat je handig bent met de smartphone en Google translate.

Als je bij Welcom gaat werken als vrijwilliger moet je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen. Als je geen recente hebt dan vergoeden wij de kosten.

Voor meer informatie over Welcom kijk op www.iedereenwelcom.nl. &n... info over de inzet van vrijwilligers bij Liesbeth Hilderink 06 51812823 of Laurens Blom 06 82066883

telefoon