Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Jonge Mantelzorgers

Regio 8 bij Zomerfeest Jonge Mantelzorgers

Jonge mantelzorgers uit Montferland die hun familieleden ondersteunen werden woensdag in het zonnetje gezet tijdens een zomerfeest in Braamt. Welzijnsorganisatie Welcom organiseerde het feest, waarbij kinderen onder meer konden boogschieten en meedoen aan een speurtocht.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/XwdMi40Guvs

“Dat doen we omdat we ervoor willen zorgen dat ze goed in hun vel zitten”, vertelt mantelzorgconsulent Elize Navis. “Soms hebben de ouders minder tijd voor de kinderen, doordat bijvoorbeeld een broertje ADHD heeft en dan is het fijn dat ze ergens anders wat leuks kunnen doen.” De jonge mantelzorgers kunnen op het zomerfeest ook hun ervaringen met elkaar delen. De kinderen uit de eerste groep zijn tussen de acht en achttien jaar oud en helpen allemaal iemand in hun familie. “Ik help mijn twee jongere broertjes”, vertelt de 12-jarige Adrian Woodruff. “Een van mijn broertjes heeft downsyndroom en praat niet zoveel, hij is ook pas drie. En eentje wordt heel vaak boos en die help ik dan om zijn boosheid een beetje te stoppen.” De jongeren uit de tweede groep zijn allemaal 18 jaar of ouder en hebben woensdag samen eten gemaakt en gegeten

Volgens Navis is het belangrijk om de jonge mantelzorgers deze aandacht te geven. “Met de meeste gaat het harstikke goed, maar toch is het wel heel belangrijk dat ze herkent en erkent worden”, geeft de mantelzorgconsulent aan. “Dat we weten dat ze er zijn en dat ze weten dat ze niet de enige zijn. Vaak praten ze er op school niet over als het thuis net iets anders gaat dan ergens anders. Dan komen ze hier en dan weten ze vaak van elkaar niet eens dat ze mantelzorger zijn.”

Ontspannen op het zomerfeest
Ook de jongeren vinden het fijn dat Welcom het Zomerfeest organiseert. “Dat is eigenlijk heel leuk, dat ben ik niet gewend”, geeft de 12-jarige Stacey Peter aan. Daar is Inge Andrik het mee eens: “Dan kan ik ook een keer iets leuks doen.” Het feest is er ook om even te kunnen ontspannen. “Het is fijn dat je niet de hele tijd thuis zit en je zorgen maakt over je kleine broertjes”, laat Woodruff weten.
Foto: REGIO8

Charlotte van de Kant | 11 augustus 2022 16:49

telefoon