Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Samenwerking

Uitbreiding administratieve en financiële ondersteunende diensten van Welcom

De Formulierenhulp en Schuldhulpmaatje zijn beide al jaren waardevolle diensten van Welcom die beide op hun eigen manier en met hun eigen expertise mensen ondersteunen die aanlopen tegen formulieren, administratie, post en betalingsachterstanden. Ze werken beide op een heel eigen manier met eigen doelgroep, maar er zijn ook raakvlakken. Zo komen we bij beide diensten hulpvragers tegen met ongeopende post. Op o.a. dit vlak kunnen we de diensten meer laten samenwerken waardoor mensen eerder in beeld zijn en op de juiste plek geholpen kunnen worden. We gaan hiervoor starten met een zogenaamd ‘post uur’ 2 keer per maand. Tijdens dat uur kunnen hulpvragers samen met een vrijwilliger hun post ordenen en laat de vrijwilliger zien hoe mensen hun administratie in een map bij kunnen houden. Vaak zal dit genoeg zijn en kan iemand weer verder. Soms blijkt dat iemand nog formulieren heeft waar iets mee moet, dan is de doorverwijzing naar de Formulierenhulp snel gemaakt. Wanneer blijkt dat er betalingsachterstanden zijn, dan is Schuldhulpmaatje dichtbij. Het post uur wordt namelijk gedraaid door zowel vrijwilligers van de Formulierenhulp als van Schuldhulpmaatje.

Het post uur is een voorbeeld van intensievere samenwerking die we verder willen uitrollen, de vrijwilligers denken hier zelf ook stevig over mee. Door meer samen te werken willen we nog laagdrempeliger zijn en mensen al in een vroeg stadium in beeld krijgen om hen de juiste ondersteuning te kunnen geven.

Naast het post uur zijn de formulierenhulp en Schuldhulpmaatje ook aan het bedenken hoe zij jongeren en jong volwassen preventief beter kunnen bereiken. Hierbij word gedacht aan voorlichtende en instructie filmpjes voor jongeren waarbij omgaan met geld, invullen van diverse formulieren en aanvragen van voorzieningen aan bod zullen komen. Naast de filmpjes word ook gekeken naar mogelijkheden om vrijwilligers en stagiaires in te zetten als maatjes. Deze maatjes kunnen korte tijd met de jongeren meelopen om te helpen een werkende administratie op te zetten en te ondersteuning in het regelen van bijvoorbeeld verzekeringen en voorzieningen zodat de jongeren daarna zelfstandig verder kan.

Deze ontwikkeling is mogelijk gemaakt door de gezamenlijke kerken van Montferland.

telefoon