Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Jonge Mantelzorgers

Week van de Jonge Mantelzorger

8-6-2021 Montferland Journaal - Door Karin van der Velden
Een op de vier kinderen in Nederland groeit op in een gezin waar iemand zorg nodig heeft. Soms zorgen kinderen in meer of mindere mate voor een broertje, zusje of ander familielid, bijna altijd maken ze zich zorgen over de thuissituatie.


Didam – Jonge mantelzorgers uit Montferland kwamen op 2 juni samen voor een bubbelbalfeestje. De jongste is Adrian, hij is 10 en maakt zich vaak zorgen over zijn jongere broertje met downsyndroom. Er wordt ook voor hem gezorgd, sinds zijn geboorte heeft hij een eetstoornis. Adrian is er samen met zijn zus Lisanne (17), die voor beide broertjes zorgt. “Even de stress loslaten”, daarom komt ze hier. Op school praat ze niet over de thuissituatie, ze is bang dat ze ermee gepest wordt. Adrian kan moeilijk zijn gevoelens uitspreken, maar kan hier wel praten met anderen die hetzelfde meemaken.

De bijna 16-jarige Colin zorgt zolang hij zich herinnert voor zijn moeder, die een lichamelijke handicap heeft. Hij komt naar de groep sinds hij 7 is: “Bij de introductie vertellen we voor wie we zorgen en waarom dat zo is, daarna praten we niet zo vaak over.” Tegen andere jonge mantelzorgers zegt hij: Je bent niet de enige, dus kom een keer langs!”

“Als je mee wilt doen, moet je Elize even bellen. Het is echt niet iets om je voor te schamen”, aldus Danielle (18). Zij zorgt samen met haar moeder voor haar vader die fybromyalgie, chronische vermoeidheid en migraine heeft. “Ik maak zijn medicijnen klaar, help in het huishouden en help mijn vader om in bed te komen. Leeftijdsgenoten snappen niet wat het betekent dat ik me zorgen maak dat mijn vader niet in bed kan komen of valt als ik op school ben en mijn moeder naar haar werk is.”

Stephanie van 12 komt al een paar jaar naar de activiteiten van Welcom. Haar vader heeft MS, zit in een elektrische rolstoel die hij met zijn hoofd bestuurt. Stephanie helpt haar vader met eten en drinken en met de elektronica in huis. “Hier kan ik communiceren met anderen die veel met mij gemeen hebben. We doen leuke dingen, vandaag met die bubbels, maar we hebben ook een kerstdiner of we gaan koekjes of cupcakes versieren. Er zijn heel veel aardige kinderen hier en ik hoop dat er nog meer komen!”

“Het is voor ouders en kinderen vaak moeilijk om te vertellen over de thuissituatie. We maken mee dat kinderen uit dezelfde klas elkaar bij onze activiteiten tegenkomen en tot dan van elkaar niet wisten dat ze in hetzelfde schuitje zitten”, vertelt Elize Navis, mantelzorgconsulent bij Welcom. “Zo’n middag als deze organiseren we zodat lotgenoten elkaar leren kennen. De drempel is laag. Kinderen die niet zelf zorgen, maar zich bijvoorbeeld wel zorgen maken over een autistisch broertje, kunnen contact opnemen. Ze bepalen zelf wat ze wel en niet willen. Je hoeft hier niet te praten over je situatie, het geeft als steun dat je van elkaar weet dat je soortgelijke zorgen deelt.” Bel of app Elize Navis via 06-20257392 of mail naar e.navis@welcommail.nl.

telefoon