Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Theatervoorstelling

Online theatervoorstelling over opvoeden van zorg intensieve kinderen

Datum: 18 februari 2021 van 19:30 uur tot 21:00 uur

Opvoeden en ouderschap. Er zijn meters boeken overgeschreven, documentaires gemaakt en trainingen ontwikkelt over hoe je het als ouder zou moeten doen. Maar hoe doen we het eigenlijk? Hoe vaak hebben we het over hoe lastig het soms kan zijn wanneer je kind net wat anders nodig heeft? Over je minder geslaagde kanten als opvoeder. Over je worsteling om het goed te doen of ingewikkelde opvoedingsvraagstukken waar je je misschien voor schaamt. In deze voorstelling gaat het juist over het niet hoeven weten, het onhandig mogen klungelen en uitproberen, het vallen en opstaan.

Theatergroep Bint speelt op dinsdag 16 februari en donderdag 18 februari voor Montferlandse ouders een online herkenbare, humoristische en interactieve voorstelling die een inkijkje geeft in de verhalen die leven bij het publiek en gaat in op angsten, twijfels, overwinningen en momenten van trots. Bint komt niet met tips of pedagogische opvoedstijlen, maar start een eerlijk gesprek over hoe we dit doen en volhouden, dat opvoeden.


Interactief

Voor het maken van de voorstelling ging theatergroep Bint in gesprek met ouders die een zorgintensief kind hebben. Hun eerlijke ervaringsverhalen zijn het uitgangspunt van de voorstelling. Tijdens de voorstelling is ook ruimte voor verhalen, vragen of bekentenissen vanuit het publiek. Bartelijn Ouweltjes (Theatergroep Bint): “In de huidige samenleving moeten we altijd maar laten zien dat we weten ‘hoe het moet’. Wij willen ruimte maken voor het niet weten, voor de worsteling en het eerlijk delen van verhalen. Dit doen we door het publiek uit te nodigen om iets van zichzelf laten zien zonder dat ze te kijk staan. De voorstelling is bedoeld voor ouders en opvoeders van zorg intensieve kinderen: of je nu juist heel pedagogisch te werk probeert te gaan of het idee hebt dat je maar wat doet, iedereen is welkom.”

Over opvoeden

Dat opvoeden in de praktijk nog niet meevalt, blijkt ook uit onderzoek[1]. Zo heeft zo’n 44% van de moeders het gevoel dat ze tekortschiet ten opzichte van haar gezin. En 76% van de Nederlandse moeders het moeilijk tot onmogelijk vindt om werk en gezinsleven te combineren.

In zorg intensieve gezinnen raakt 60% van de ouders overwerkt of krijgt een burn-out. In ruim 50% van de gezinnen komen andere kinderen in het gezin onvoldoende aan bod en circa 40% procent van de ouders ervaart relatieproblemen (Onderzoek Okma, Naafs, Vergeer & Berns, 2014).

Over Bint

Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Hetty en Bartelijn hebben beiden een fascinatie en verwondering voor het gedrag van de mensen om hen heen. Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme, ADHD en depressie. In november 2015 wonnen ze de Yarden Afscheidsprijs voor het meest taboedoorbrekende en innovatieve project met hun voorstelling over de dood. In deze voorstelling werken ze samen met muzikante Annemarie de Bie.

Aanmelden

U kunt zich onderaan deze pagina voor 1 van de online voorstellingen aanmelden: dinsdag 16 februari of donderdag 18 februari, beide van 19.30-21.00 uur. Na aanmelding ontvangt u per mail een link gemaild waarmee u kunt inloggen om de voorstelling bij te wonen. 
Deelname is kosteloos. Voor meer informatie kan men terecht bij Welcom: 0316-292828 of welzijnslijn@welcommail.nl

[1] Europees onderzoek van Sitly

Aanmeldformulier

telefoon