Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Wandelen in Montferland

Van stilstand naar beweging: hoe wandelen Sabrina's leven veranderde

‘s-Heerenberg - Sabrina (32) weet als geen ander hoe het is om stil te staan in het leven. Sinds haar puberteit heeft ze last van ernstige migraine, een aandoening die haar leven jarenlang beheerst. Op haar twintigste moest ze stoppen met school en werken, waardoor ze in een diep dal belandde. Eenzaamheid en somberheid volgden.

Door Karin van der Velden

Mijn leeftijdsgenoten begrepen het niet altijd,” vertelt ze. “Als ik weleens vertelde dat ik me niet lekker voelde, hoorde ik ze soms denken ‘Daar heb je haar weer’. Ik snap het wel hoor, als je zoiets niet zelf hebt ervaren, sta je anders in het leven omdat je nog niet veel hebt meegemaakt. Mijn directe omgeving wel hoe beroerd ik me voelde.

Nieuwe medicatie bleek te helpen. Hoewel de migraine nog wekelijks de kop opsteekt, kan Sabrina haar leven weer een beetje oppakken. Er kwam een moment waarop ze besloot dat er iets in haar dagelijkse activiteiten moest veranderen. Ze begon met wandelen – een simpele activiteit, maar voor haar een grote stap.

De eerste stappen naar verandering

Ik wilde fysiek en mentaal sterker worden. Toen ik begon met wandelen, merkte ik dat oudere mensen soms fitter waren dan ik,” lacht ze. “Dat moest anders.” Via de praktijkondersteuner van haar huisarts werd ze aangemoedigd om deel te nemen aan een wandelgroep. “Ik wist ook niet meer hoe ik mijn sociale leven moest oppakken. Ik had het idee dat ik niet meer meedeed aan de maatschappij. Toen ik me beter begon te voelen, wilde ik weer iets ondernemen, maar ik wist niet waar te beginnen.

Dankzij beweegmakelaar Kevin Steenkamp van Welcom sloot Sabrina zich in mei 2024 aan bij de Nationale Wandeluitdaging, waar ze met een groep wekelijks gaat wandelen. “Ik ben de jongste, maar dat vond ik niet erg. Ik heb in de ouderenzorg gewerkt en mijn zorghart ging meteen aan.”

Een nieuw leven

Dankzij de nieuwe medicatie en het wandelen is er veel veranderd. “Voorheen kon ik niet eens naar een winkel. Als iemand daar een zware parfum droeg, was de kans groot dat ik daardoor een migraineaanval kreeg. Nu kan ik weer vaker naar buiten zonder me zorgen te maken."

Ook Sabrina’s eetpatroon is verbeterd sinds de nieuwe medicatie. “Nu kan ik ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds eten.” Haar ogen stralen als ze dit vertelt: “Het lijkt voor iemand anders misschien vanzelfsprekend, maar voor mij is het een overwinning. Ik ben trots als ik kan zeggen: ‘Kijk, mijn bord is leeg’.”

Het wandelen bracht niet alleen lichamelijke vooruitgang, maar gaf Sabrina ook een deel van het leven terug. “Ik heb het gevoel dat ik binnen de groep van betekenis ben, met ouderen optrekken is een van mijn passies en dat heb ik heel erg gemist in al die jaren. De wandelaars zijn stuk voor stuk lieve mensen."

Anderen helpen

Sabrina’s ervaring inspireert haar om anderen te helpen. Daarom vertelt ze ook haar verhaal: “Er zijn zoveel mensen zoals ik. Misschien niet met migraine, maar met een angststoornis, autisme of waar een ingrijpende gebeurtenis het leven op z’n kop heeft gezet. Vaak laten mensen niet zien dat ze zich slecht voelen, ik vond dat ook altijd moeilijk. Als iemand vroeg hoe het met me ging, zei ik altijd: ‘Goed’.”

Vitaliteitscoach Esther Wassing-Friesing die de wandelgroep begeleidt, zag hoe Sabrina zich ontwikkelde. “In het begin was ze onzeker, toch nam ze al snel een rol op zich om anderen te begeleiden. Dan zei ze tegen me ‘Loop jij maar met die groep mee, ik blijf wel hier’. Ze kreeg steeds meer zelfvertrouwen. Sabrina is een van de jongere wandelaars, maar leeftijd doet er niet toe bij ons. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Ik zag hoe Sabrina zich steeds meer openstelde. Dat ze haar verhaal aan anderen durfde te vertellen en hoe ze langzamerhand meer van haar privépersoon liet zien.”

Wandelen is meer dan bewegen

De Nationale Wandeluitdaging is een traject van twintig weken waarin deelnemers niet alleen wandelen, maar ook balans- en krachtoefeningen doen. Esther: “We beginnen met een kennismakingsspel. We zorgen er daarmee voor dat mensen zich snel op hun gemak voelen,” vertelt Esther. “Tijdens het wandelen leren we elkaar steeds beter kennen. We passen ons aan elkaar aan, sommigen lopen even vooruit en komen dan weer terug. Nieuwe deelnemers krijgen extra aandacht, zodat ze zich welkom voelen.”

Een nieuw begin

Voor Sabrina betekent wandelen veel meer dan alleen bewegen. “Sommigen denken misschien: ach, het is maar een stukje wandelen. Maar voor mij was het een keerpunt. De groep heeft veel belangstelling voor elkaar, dat gaf mij het gevoel dat ik niet de enige ben die het soms lastig heeft.”

Mede dankzij de wandelgroep heeft Sabrina haar leven opnieuw opgebouwd. “Vroeger wilde ik nooit kwetsbaar zijn, nooit zielig gevonden worden. Maar ik heb geleerd dat je niet altijd alles hoeft te verbergen. Iedereen heeft een verhaal, en dat maakt ons juist mens.”

Inmiddels heeft Sabrina natuurfotografie ontdekt. "Als je zo lang stil wordt gezet in het leven, ga je anders kijken. Ik zie nu meer om me heen en voel me meer verbonden met de natuur en dieren om mij heen.”

Haar advies voor anderen? “Bij twijfel: doen! Stap erin, ook als het spannend is. Het moment waarop je begint, maakt niet uit. Wat telt, is dat je weer in beweging komt.”

'Wandelen doet je goed! Montferland in Beweging, Doe je mee?'

Wandelen is goed voor lichaam en geest, en dat weten ook Johan, Sabrina en Diana. Zij zijn de gezichten van de nieuwe wandelcampagne die begin april van start gaat in de gemeente Montferland. In wachtkamers van gezondheidscentra, maatschappelijke organisaties en andere locaties zal een inspirerend filmpje te zien zijn waarin Sabrina en Johan hun persoonlijke ervaringen delen.

Daarnaast worden in de hele gemeente posters en flyers verspreid. Het doel van de campagne is om iedereen te laten profiteren van de gezonde effecten van wandelen. Het motto is dan ook: “Kom zoals je bent, wandel zoals je kunt!”

telefoon