Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28
header afbeelding
Schmuggeltocht 2021

Activiteiten

Heimathaus - Anholt

Bezoek het Heimathaus en de ijskelders
10.00 tot 16.00 uur

Met het smokkelpaspoort heeft u vrij toegang tot het Heimathaus. Bezichtig een van de vele tentoonstellingen over het leven in en rondom Anholt en krijg vandaag een uniek kijkje in de ijskelders.

Bibliotheek Montferland - ‘s-Heerenberg

Smokkelbeelden en -verhalen
10.00 tot 16.00 uur

Genieten van een kop koffie of thee en bekijk ondertussen de presentatie met oude foto’s van grenzen en smokkelaars. Er worden ook smokkelverhalen voorgelezen, dus heb je langer de tijd, luister dan een poosje!

Schlösschen Borghees - Emmerich

Trara Bomdrije, roddels van de Neder-Rijn
14.30 uur

Judith Hoymann en Sandra Heinzel van TIK Theater brengen een 15 minuten durende voorstelling met toneel en figurenspel. Weduwe en drinkster Fina Gofferje draait aan haar draaiorgel, zingt en vertelt verhalen over de streek. Zo kan zij ook vertellen over Catharina von Wartenberg, die in het kasteeltje. Fina's draaiorgel wordt uiteindelijk een podium waarop het publiek Catharina en haar tegenspeler Hertogin von Orleon kan meemaken. Catharina beschrijft haar gelukkige jeugdjaren, maar Fina laat het er niet bij zitten en onthult de wilde jaren van Catharina bij het kiesgerechtshof in Berlijn. Al snel wordt duidelijk dat de roddels niet beperkt blijven tot de Nederrijn.

Schlösschen Borghees - Emmerich

Grenssteen verhalen
11.30, 12.30 en 13.30 uur

Freddy Heinzel (Honorair consul van Nederland) verteld over de grenssteen die in het kasteeltje is te vinden. In 15 minuten worden grenzeloze verhalen verteld over wie we zijn en waar we vandaan komen. Verhalen over ons huis.

Openstelling café

11.00 tot 16.00 uur

Het café is geopend voor koffie en gebak. Het stempelpunt bevindt zich in de gang van het kasteel.

Rheinmuseum - Emmerich

Ontdek de stadsgeschiedenis
10.00 tot 16.00 uur

Met het smokkelpaspoort heeft u vrij toegang tot het museum. Kom meer te weten over de geschiedenis van de stad Emmerich en bekijk oude films, zoals het leven op Voorthuyzen.

Eltenberg - Elten

Drususbron
13.00 tot 16.00 uur

Met het smokkelpaspoort heeft u vrij toegang tot de Drususbron. Deze 57 meter diepe bron werd aangelegd om de in 980 gebouwde vrouwenabdij van water te voorzien en diende tot de ingebruikname van het waterleidingnetwerk (1931) als waterverzorging voor de inwoners van Hoch-Elten. Zelfs na WOII werd de Drususbron nog eenmaal gebruikt om water te leveren aan de bevolking. Het waterniveau ligt 21,5 m boven zeeniveau.

Eltenberg - Elten

Tourist Information Elten
10.00 tot 16.00 uur

Neem een kijkje in het nieuwe toeristisch centrum op de Eltenberg. U vindt hier interessante informatie over de Eltenberg en de geschiedenis van Elten. Laat u onderdompelen in de verhalen over vele spannende bezienswaardigheden en kom alles te weten over het smokkelen tijdens de beroemde Eltener Butternacht. De Promenade rondweg rond de St. Vituskerk voert langs verschillende uitkijkpunten. Geniet van zicht tot wel 60 km op de vlaktes van de Nederrijn, het Rijnlandschap en de baroktuinen van de voormalige gouverneur van Kleve, Prins Moritz van Nassau.

Eltenberg - Elten

Blotevoetenpad
10.00 tot 16.00 uur

Heeft u even een momentje over? Loop dan het 1,8 kilometer lange blotevoetenpad! Geniet van het Kneipp-watertrappelbad en loop op verschillende oppervlakken zoals modder, verweerd beton, boomschors, verschillende houtsoorten, grind met verschillende korrelafmetingen, grit en zand.

St. Aover de Gäöt - Netterden

De Smidshoek
10.00 tot 16.00 uur

Neem een kijkje in De Smidshoek, een monumentaal woonhuis dat vroeger dienst deed als smederij.

St. Aover de Gäöt - Netterden

Walburgiskerk
10.00 tot 16.00 uur

De Emmerikseweg loopt over in het Walburgisplein waar meerdere (Rijks)monumenten te vinden zijn. De Sint Walburgiskerk, daterend van rond het jaar 1200, is er daar een van. Het portaal van de kerk is geopend en een bezichtiging waard.

Turmac Cultuurfabriek - Zevenaar

Smokkelpresentatie
10.00 tot 16.00 uur

De Turmac Cultuurfabriek kent een rijke historie. Sinds 1920 was op de plek van de Turmac Cultuurfabriek een sigarettenfabriek gevestigd. In 2008 sloot de fabriek haar deuren. Waar eens de geur van tabak overheerste waait nu een frisse wind vol nieuwe energie. Neem een kijkje, maak gebruik van de horeca en bezichtig de kleine presentatie over het smokkelen in de regio.

’t Raethuys - ‘s-Heerenberg

Land van Bergh
10.00 tot 16.00 uur

Het uit 1531 daterende rijksmonumentale voormalige gemeentehuis van ’s-Heerenberg is sinds november 2018 het nieuwe onderkomen van de Heemkundekring Bergh. Een gedeelte van dit historische pand is ingericht als museum met een collectie bijzondere vondsten en foto’s uit het voormalige land van Bergh. Met het smokkelpaspoort heeft u vrij entree om ’t Raethuys te bezoeken.

Stadsmuseum Bergh - 's-Heerenberg

Oude grenzen
10.00 tot 16.00 uur

Tijden veranderen, maar ook grenzen. Stadsmuseum Bergh toont, op zeer passende wijze, aan de hand van kaarten het verloop van de oude grenzen. 

telefoon