Thema MEEDOEN
Maatjes
Welcom zet maatjes in voor het doen van boodschappen, tuinonderhoud of kleine klusjes, het leren van de Nederlandse taal of het ontplooien van activiteiten. Ook schuldhulpmaatjes, mantelzorgmaatjes en netwerkcoaches (maatjes die het sociale netwerk helpen uit te bouwen) zijn voor Welcom actief. Hun activiteiten worden weergegeven in de onderstaande grafieken.
"Bij de bemiddelingsdiensten op het gebied van vervoer, (tuin)klussen en boodschappen konden 15 unieke klanten worden geteld, bij de uit- en thuismaatjes waren dat er 58. Het aantal beschikbare maatjes zijn 34. Eén maatje ondersteunt soms meerdere klanten. De 8 netwerkcoaches hebben 15 aanvragen voor netwerkcoaching behandeld."
Aantal uren vrijwillige hulp door de uit- en thuismaatjes
Schuldhulpmaatjes
Er werden dit jaar 3 preventieve activiteiten ondernomen, met in totaal 50 deelnemers. Zo waren er de informatiebijeenkomsten “18 en wat nu?” waarbij jongeren en hun ouders workshops konden volgen. Financieel straatje (hulp bij omgaan papieren en geld) heeft wekelijks plaatsgevonden. Er zijn 22 schuldhulpmaatjes actief bij Welcom. Zij hebben in 2019 51 trajecten succesvol afgerond.
Formulierenhulpmaatjes
De 7 vrijwilligers van de formulierenhulp hebben de 2 spreekuren per week waargenomen.
Taalmaatjes
Taalmaatjes ondersteunen nieuwkomers in Montferland bij het leren van de Nederlandse taal en het ontplooien van activiteiten.
Mantelzorgmaatjes
Aantal uren vrijwillige hulp door mantelzorgmaatjes.
Aantal klanten en matches.
Ontmoeting op onze locaties
Op 3 verschillende locaties worden wekelijks 3 open eettafels georganiseerd. In ’s-Heerenberg wordt de Aanschuiftafel aangeboden, waar mensen in het kader van ontmoeting, samen een lekkere maaltijd kunnen nuttigen. De Aanschuiftafel had gemiddeld 27 deelnemers per keer. Er werden in totaal 247 maaltijden besteld en genuttigd.
Zowel in het Albertusgebouw als in het Barghse Huus kunnen inwoners van Montferland elkaar ontmoeten, samen koffie drinken of een creatieve activiteit oppakken. Alleen al in het Albertusgebouw zijn er bijna 1000 bezoekers geteld.
De Kom op groep is een groep van 7 mannen met een verstandelijke beperking. De 4 enthousiaste vrijwilligers bedenken elke donderdagavond een programma. De activiteiten zijn heel afwisselend. Bij goed weer gaat de groep vaak naar buiten, wandelen of in het bos materiaal zoeken voor knutselactiviteiten. Koken, knutselen en film kijken in de bioscoop zaal van het Barghse Huus zijn daarbij maandelijks terugkerende activiteiten waar de deelnemers erg van genieten.
Vrijwilligersplein
"In 2019 bezochten 5448 personen de website. In het kader van deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers werden er 7 cursusbijeenkomsten en workshops georganiseerd.
Het aantal openstaande vacatures op de digitale vacaturebank was 89 en er werden 100 bemiddelingen gerealiseerd."
Gebiedsgerichte voorlichting en adviestrajecten.
Cijfers in het kader van promotie en deskundigheidsbevordering vrijwilligerswerk.
Theater en film
Aantal vertoonde (kinder)filmtitels en gemiddelde bezoekersaantallen
Klik hier voor de: Publicatie in De Gelderlander.
Cultuurprojecten
In 2019 werden 5 projecten op het gebied van cultuur ondersteund. Enkele bijzondere projecten waren de grensoverschrijdende Schmuggeltocht en de wat meer plaatselijke 11-dorpentoer.
Schmuggeltocht
Voor de vierde keer organiseerden culturele instellingen in het gebied van Emmerich am Rhein, Oude-IJsselstreek, Isselburg, Anholt, Zevenaar en Montferland een unieke fietstocht: de Schmuggelfietstocht op zondag 8 september. De cultuurcoördinator was de aanjager van het project en de verbinder tussen alle deelnemende organisaties. Deze editie waren er drie vernieuwde en grensoverschrijdende routes via oude grensovergangen in de regio. Deelnemers aan de fietstocht konden kiezen voor het zuidelijke parcours via Emmerich, Anholt en Netterden naar ’s-Heerenberg. Noordwaarts ging de route van ’s-Heerenberg naar Didam, Zevenaar, Rijnwaarden en Elten. Voor families waren de routes op een aantal plaatsen te verkorten.
Voorafgaand aan de Schmuggeltocht was er op 26 augustus een persbijeenkomst in Netterden. Burgemeesters van alle betrokken gemeentes waren aanwezig bij de grensovergang voor een foto waarna bij Terhorst een persconferentie plaats vond tegenover alle aanwezige pers.
Nieuw waren niet alleen de routes, ook de lay-out heeft een metamorfose ondergaan en was ’t Neije Raethuys in ’s-Heerenberg voor het eerst startpunt in plaats van het Barghse Huus. Naast een smokkelontbijt, was er onderweg va van alles te beleven: theatervoorstellingen, lezingen en muziek. De Mühle am Möllenbult, ’t Neije Raethuys, het Rheinmuseum of het Heimathaus waren geopend voor publiek. Het Liemers Museum gaf tekst en uitleg over het internationaal bekende smokkelverhaal van het Azewijnse paard en er was een presentatie van oude grensovergangen in de Didamse bibliotheek. In Slösschen Borghees werd op een aantal momenten de bijzondere theatervoorstelling ‘Een grensoverschrijdende liefde’ opgevoerd over 75 jaar vrijheid. Bij enkele grensovergangen waren theatergroepen actief om de deelnemers te controleren op smokkelwaar.
Dankzij de enorme aandacht in de media en het perfecte fietsweer overtrof het aantal deelnemers alle verwachtingen: bijna 500 actieve deelnemers aan de Schmuggeltocht! Daarnaast waren er meer 70 vrijwilligers actief bij de startpunten en de activiteiten onderweg.
100 jaar toneel in ’s-Heerenberg
Het jaar 2019 stond voor Theater 2000 in het teken van 100 jaar toneel. ’s-Heerenberg heeft namelijk een rijke toneelhistorie met tijden dat de stad drie toneelverenigingen kende. Na de nodige fusies is er hier nu nog één toneelvereniging over: Theater 2000. Die is begin deze eeuw ontstaan uit de verenigingen Bergh Opwaerts en Alphons Ariëns. Eerstgenoemde vereniging werd opgericht in 1919. Dat moment leek lange tijd de oorsprong van het toneel in ’s-Heerenberg en dus besloot Theater 2000 om het jaar 2019 aan te grijpen voor de viering van honderd jaar toneel in hun stad. Ze hebben ondersteuning gekregen bij de organisatie van de expositie op zaterdag 5 oktober in het Barghse Huus en de uitvoering van een extra jubileumvoorstelling in december.