Mail ons
[javascript protected email address]
intro afbeelding
Met elkaar
voor elkaar

Missie en visie

Samen leven: verbinden en welbevinden 

Welcom helpt mensen om in de eigen buurt goede oplossingen voor welzijnsvragen te vinden - en dat doen we samen met mensen die een ander willen helpen.  Samen met anderen is het beter en ook gewoon leuker!

Klik hier voor het Meerjarenperspectief van Welcom.

Klik hier voor de Cultuurvisie van Welcom.

Welcom is er voor iedereen

Welcom is er voor iedereen in de samenleving die wat extra steun of hulp kan gebruiken om zelfstandig prettig te leven. Want soms zit het niet mee in het leven. Bij Welcom staan er vrijwilligers en sociaal werkers voor je klaar om je weer op gang te helpen. Op welk levensgebied dan ook. Welcom helpt je vooruit!

Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg(en)!


Voor extra steun
Welcom is er voor iedereen in de samenleving die wat extra steun of hulp kan gebruiken om zelfstandig prettig te leven. Want soms zit het niet mee in het leven. Bij Welcom staan er vrijwilligers en sociaal werkers voor je klaar om je weer op gang te helpen. Op welk levensgebied dan ook.

Welzijn is makkelijk toegankelijk

Welzijnswerk is heel breed. Het gaat om alle leefgebieden. Het is daarom belangrijk om makkelijk en goed toegankelijk te zijn. Voor bewoners van Montferland en voor partnerorganisaties. De toegang naar welzijn gaan we nòg makkelijker maken. Dat doen we door te zorgen dat onze collega’s heel makkelijk te vinden zijn. Zij zoeken met iedere klant en partner uit welk welzijnsarrangement voor iemand het beste werkt.

Een welzijnsarrangement: concrete hulp, praktische dienstverlening, netwerkopbouw, mensen ontmoeten en steunstructuren komen hierin samen. Zodat iemand snel weer zelf verder kan en het nabije netwerk versterkt is. Zo worden gevonden oplossingen ook duurzaam.

Welcom is bij jou in de buurt

Welcom is nabij, bij jou in de buurt. Welcom is er op tijd, al voor een probleem ontstaat of te groot wordt. Preventief en voorliggend. We signaleren en we zijn er ook als je vast dreigt te lopen.

Voor mensen die wat willen betekenen voor een ander

Welcom is er ook voor mensen met wie het juist wel goed gaat. Zodat het goed kan blijven gaan èn zeker ook omdat je dan wat voor een ander kunt betekenen. Veel mensen doen wat voor anderen. Als buren, familie, vrienden. En ook als vrijwilliger in het verenigingsleven of bij een organisatie, zoals Welcom. We verbinden.

Welcom doet het samen

Welcom werkt altijd samen met anderen. Met verenigingen en bewonersinitiatieven, met partners, met opdrachtgevers. We werken samen, zonder iets dubbel te doen, ieder vanuit de eigen rol en expertise. Het lokale verenigingsleven en alle actieve vrijwilligers, mantelzorgers en buren vormen de maatschappelijke basis. Die willen we gezond en sterk houden. Dat wordt moeilijker omdat door dubbele vergrijzing van minder mensen meer gevraagd wordt. Dat krijgt daarom meer aandacht.

Welzijn is preventief en voorliggend

Voorkomen is beter. Op tijd zorgen voor een divers samengesteld netwerk voorkomt dat je er later alleen voor staat. Gezonde leefstijl zorgt dat je langer actief kunt blijven. Langer actief blijven zorgt voor meer welbevinden. Meer voorliggend welzijn zorgt voor minder zorgen en minder of latere inzet van zorg.

Signaleren en verbinden

De uitdaging voor deze tijd is dat mensen meer voor elkaar gaan zorgen. Dat gaat allemaal niet vanzelf. Welcom kan een hele goede verbindende rol spelen tussen de sterke schouders en de mensen die hulp nodig hebben. Dit kunnen we doen omdat we een lage drempel hebben voor iedereen, doordat we goede partners binnen Montferland hebben en werken vanuit partnerschap met de gemeente.

Welcom heeft hierbij ook een belangrijke signalerende functie, samen met de verenigingen en als ondersteuner voor de vrijwilligers. Het gaat over ‘Loeren en Ouwehoeren’. Goed kijken en luisteren, aanwezig zijn in de wijk.

Verbinden is echt een vak. Je moet weten wanneer je een lijntje moet leggen. Het mag niet als betuttelend ervaren worden, en moet de samenleving helpen bij de uitdagingen waar we voor staan: van dubbele vergrijzing tot depolarisatie, voor jongeren en ouderen, mensen die al lang in Montferland wonen en actief zijn en zij die nieuw in Montferland komen, voor de sterke schouders en zij die hulp of steun nodig hebben.

Welzijn is effectief

Welcom heeft goed en aantoonbaar gekwalificeerde medewerkers die lokaal goed verbonden zijn met de Montferlandse samenleving. Zij werken aantoonbaar effectief aan het realiseren van de doelstellingen. We houden in een systeem bij wat we doen en bereiken. We tellen en vertellen, en waken voor teveel administratieve last. We gebruiken waar het kan methoden die effectief gebleken zijn. We hebben een kwaliteitslabel en blijven ons ontwikkelen.

Sociaal werk en welzijnswerk zijn keihard nodig, want…
                    een onsje welzijn scheelt een kilo zorg(en)!

Klik hier voor het Meerjarenperspectief van Welcom.

Klik hier voor de Cultuurvisie van Welcom.

telefoon