Mail ons
[javascript protected email address]
intro afbeelding
Highlights jaaroverzicht 2019

Thema TALENTONTWIKKELING

Talentenhuizen

Participatie van jongeren is belangrijk. Jongeren kunnen in de talentenhuizen van Welcom terecht voor ontmoeting, aandacht, informatie & advies en ondersteuning. Tieners kunnen in de talenthuizen Finally en D-Vision vorm geven aan hun wensen en talenten.

Acties tijdens de themaweken:
- Week tegen eenzaamheid: middels social media hebben de jongerencoaches jongeren benaderd om taboes rondom eenzaamheid onder jongeren te doorbreken. Zowel in het zelf ervaren als in het opmerken van een anderen.
- Week van de alfabetisering: middels activiteiten in het talentenhuis en keukenhelden hebben de
jongerencoaches jongeren aan het denken gezet over hoe het zou zijn als je moeite hebt met taal en of rekenen. Hoe zou het zijn? Hoe bereid je je voor op de toekomst? Wat kan jij doen om iemand te helpen?

"Voorlichting over vuurwerk, relaties, media wijsheid, jouw stem telt, huisvesting, werk en vrijetijdsbesteding"

Sport & Cultuur

Nieuw zijn de twee Clubkadercoaches die actief zijn bij de Korfbalvereniging Didam DLKV en bij SV Loil. De Clubkadercoaches zijn opgeleid om de trainers van de sportverenigingen te ondersteunen op pedagogisch en didactisch niveau. Bij de Korfbalvereniging wordt een groepje jeugdtrainers begeleid door de combinatiefunctionaris en bij SV Loil is de sportcoördinator bezig om 3 trainer-duo’s te ondersteunen. De ClubKaderCoaches richten zich op het observeren van trainingen met de daarbij behorende coachingsgesprekken met de trainers.

Ook in het schooljaar 2019-20 is het Nijntje Beweegdiploma doorgezet. Het Nijntje Beweegdiploma is een serie beweeglessen waarin het kind wekelijks speelplezier heeft en tegelijkertijd alle essentiële basisvormen van bewegen leert. Kortom, het is een combinatie van plezier met een flinke dosis gezonde ontwikkeling. Vanaf nu zijn de Nijntje Beweeglessen gestart bij de kleuters van basisschool de Toorts in Didam en de Roncalli in Zeddam. Aan het einde van de serie wordt er afgesloten met een beweegfeest waarin de kinderen hun beweegdiploma zullen halen.

Creatieve workshops

Gedurende het jaar hebben er 3 reeksen workshops creatief plaatsgevonden, zoals het ontwerpen van een tas onder leiding van een modeontwerper uit Kilder, schilderen onder leiding van een kunstenaar uit Loil en knutselen onder leiding van een kunstenaar uit Didam. Aan deze workshops deden bijna 100 kinderen mee.


Kunst en carnaval

Voor de basisschooljeugd waren er op verschillende scholen presentaties over carnaval, door beeldende kunstenaar Edwin van Onna. In deze presentatie wordt ingegaan op de geschiedenis van het carnaval in het algemeen, de lokale carnavalsvereniging en de oorsprong daarvan en informatie over het bouwen van carnavalswagens en wat daarbij komt kijken. Bij de presentatie hoort een lesbrief, aangepast op de lokale situatie. In Didam, Loil en Nieuw-Dijk, Beek en ‘s-Heerenberg konden kinderen onder begeleiding van ouders een bolderkar versieren en met deze bolderkar meelopen in de optochten in Didam, Beek en ‘s-Heerenberg. Daarvoor kregen ze een bolderkar te leen en een materialenpakket met informatieboekje met daarin handige tips. 


Project 75 jaar vrijheid-Project Levenslicht
In 2019 is Welcom met de Oudheidkundige vereniging Didam, Heemkundekring Berg, Trio Odessa, de gemeente en de scholen bezig geweest om het project Levenslicht vorm te geven. Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

De gemeente Montferland heeft dit kunstwerk aangekocht. De vraag vanuit de gemeente aan de combinatiefunctionaris was, hoe we dit het beste konden organiseren in deze gemeente, en met wie. De combinatiefunctionaris cultuur heeft vervolgens de verenigingen en scholen benaderd, en in co-creatie hebben we een programma opgezet voor een opening bij dit kunstwerk. Het kunstwerk wordt zowel in ’s-Heerenberg als in Didam tentoongesteld. De opening zal zijn op 22 januari in ’s-Heerenberg. Met muzikale ondersteuning van Trio Odessa. De organisatie ligt veelal in handen van de vrijwilligers van beide oudheidkundige verenigingen. Tijdens de opening zullen leerlingen uit groep 8 van de Montferlandse basisscholen en leerlingen van het Liemers College stenen leggen bij het kunstwerk. Voor meer informatie zie: https://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid/programma/stilstaan

Sportbuurtwerk

telefoon