Mail ons
[javascript protected email address]
intro afbeelding
Highlights jaaroverzicht 2019

Thema VITALITEIT

Mantelzorg

Cursussen voor mantelzorgers
Na de cursussen Zorg de baas is er geëvalueerd onder de deelnemende mantelzorgers. Hieruit kwam naar voren dat de cursus voor hen heel zinvol is geweest. De uitslag was zeer positief; mantelzorgers voelen zich gesterkt in de dagelijkse zorg voor hun naaste waardoor zij zorgen voor beter vol kunnen houden. De docente was eveneens zeer te spreken over de betrokkenheid en interesse van de deelnemers.

Dag van de Mantelzorg
De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg is op 10 november. Rond deze datum vonden in het hele land activiteiten plaats om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Om alle mantelzorgers uit Montferland in het zonnetje te zetten organiseerde het Steunpunt Mantelzorg van Welcom op 7 en 8 november activiteiten.
Donderdag 7 november was er een gezellige middag voor alle (volwassen) mantelzorgers bij Jan & Jan in Didam. Ruim 150 mantelzorgers genoten van de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Trekhaak gezocht’ door Tjerk Ridder. Tjerk Ridder liftte dwars door Europa, van Utrecht naar Istanbul, met een caravan – maar zonder auto. Onder de titel ‘Trekhaak Gezocht! – Je hebt anderen nodig om verder te komen’ was hij letterlijk opzoek naar een trekhaak en daarmee naar welwillendheid, gastvrijheid en vertrouwen. Iets waar veel mantelzorgers zich in herkenden. Na deze voorstelling was het tijd voor een heerlijk buffet en om 18.00 uur werd de feestelijke middag afgesloten.

Ruim 20 Jonge Mantelzorgers in de leeftijd van 8-18 jaar leefden zich op vrijdag 8 november uit tijdens lasergamen bij Black Out in Didam. Er werd fanatiek gespeeld, gezellig gekletst en ook nog lekker gegeten. ‘Een super gave middag’ aldus de jonge mantelzorgers zelf.

“Lieve dames van Welcom. Zaterdag is mijn moeder overleden. Dank voor jullie fijne middagen en hulp. En de cursus Zorg de baas heeft mij zeker geholpen. Groetjes en bedankt voor al jullie hulp. Heb er ook lieve mensen aan over gehouden.”

Ouder worden in Montferland

De Omslag
De ontmoetingsactiviteiten voor ouderen (De Omslag) vonden plaats op 3 locaties en werden ondersteund door 3 vrijwilligers. In totaal bezochten 86 unieke deelnemers de activiteiten. De georganiseerde activiteiten waren onder andere een schilderworkshop in samenwerking met De Gruitpoort, een uitstap met bestemming Brandweermuseum in Borculo en een kerstworkshop bloemschikken.

Seniorenvoorlichting

In totaal zijn er 14 vrijwilliger actief geweest gedurende het hele jaar. Zij brachten samen 305 huisbezoeken. Aan 560 inwoners werd een huisbezoek aangeboden.

We kijken terug op een positief jaar voor seniorenvoorlichting. Er is dit jaar gestart met inwoners aan te schrijven die dit jaar 67 zijn geworden. In mei hebben we de adressen hiervan ontvangen van de gemeente en konden we deze inwoners aanschrijven. Dit heeft gezorgd voor het behalen van de doelen in 2019. Vanwege alle veranderingen hierin hebben we ons niet gefocust op het geven van voorlichtingsactiviteiten. We zijn niet door derden benaderd voor het geven van presentaties. Wel zijn er plannen gemaakt om dit in 2020 weer op te pakken.
2019 stond in het teken van het klanttevredenheidsonderzoek. Alle inwoners die na april een huisbezoek hebben ontvangen kregen nadien een KTO formulier die per post kon worden geretourneerd. Er zijn 52 formulieren retour gekomen. De uitslag van dit onderzoek is zeer positief. Onderstaand de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

- 100% van de huisbewoners vond het een prettig gesprek.
- 81% vond het foldermateriaal goed en 19% voldoende.
- 98% vond dat de duur van het huisbezoek goed was en 2 % vond het te lang duren.
- Voor 85% van de huisbewoners is gestimuleerd om in de toekomst contact met Welcom op te nemen.
- 71% van de huisbewoners is van plan om naar aanleiding van dit gesprek ergens actie op te ondernemen.

Informatie die door de huisbewoners interessant werd bevonden:

telefoon