Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28 ma t/m vr van 09.00 tot 12.00 uur
header afbeelding
Steunpunt Mantelzorg

Jonge mantelzorger

Misschien kent u het begrip ‘mantelzorg’ wel; de langdurige zorg voor bijvoorbeeld een chronisch zieke partner, een demente ouder, een gezinslid met een verslavingsprobleem of een broer die verstandelijk gehandicapt is. Maar weet u dat er ook ‘Jonge Mantelzorgers’ zijn? 

Een op de vier jongeren
Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in ons land groeit op in een gezin waarin een van de gezinsleden vaak ziek is. Dat geldt ook voor de gemeente Montferland. Het gaat dan om zo’n 1800 jongeren In de leeftijdsgroep van 12 tot en met 23-jarigen. Met de meeste Jonge Mantelzorgers gaat het goed, die redden zich wel. Maar soms gaat het niet zo goed. Dit kan zich uiten in vermoeidheid, somberheid, teruggetrokkenheid, of in agressie en gedragsproblemen. Hobby’s en vrienden schieten er vaak bij in. En op school is het juist moeilijk de aandacht erbij te houden. Jongeren voelen zich schuldig of te moe om gezellige dingen te ondernemen. Terwijl juist dat kan helpen om de soms zware periodes goed aan te kunnen. Op de lange termijn lopen deze jongeren zelf het risico op psychische problemen.

Kent u in uw omgeving jonge mantelzorgers die best een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Misschien kunt u samen de zorg voor het zieke familielid delen. Of u kunt ze stimuleren leuke dingen te blijven doen die positieve energie opleveren.

Ook kunt u hen wijzen op het Steunpunt Mantelzorg van Welcom.
Consulent voor jonge mantelzorgers is Elize Navis, e.navis@welcommail.nl of
06-20 25 73 92. Voor meer informatie kunt u ook bellen naar: 0316 - 22 35 20.

KLIK HIER voor meer informatie & activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8-12 jaar.

KLIK HIER voor meer informatie & activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 12-18 jaar.

Handige websites

www.jong-zorgen.nl: Voor alle jonge mantelzorgers.

www.brusjes.nl: Voor jonge mantelzorgers die een broer(tje) of zus(je) hebben met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

www.kopstoring.nl: Voor jongeren van 12-15 jaar die een ouder hebben met verslavingsproblemen.
www.drankjewel.nl: Voor jongeren met ouders met een alcoholprobleem.

www.kankerspoken.nl: Informeren en ondersteunen van kinderen (4-18 jaar) die geconfronteerd worden met kanker van hun ouders of andere naasten.

telefoon