Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Steunpunt Mantelzorg

Jonge mantelzorger

Misschien ken je het begrip ‘mantelzorg’ wel; de langdurige zorg voor bijvoorbeeld een chronisch zieke partner, een demente ouder, een gezinslid met een verslavingsprobleem of een broer die verstandelijk gehandicapt is. Maar weet je dat er ook ‘Jonge Mantelzorgers’ zijn? Zorg jij voor je ouder(s), broertje, zusje of opa en oma die ziek of gehandicapt zijn? Of maak je je zorgen om hen? Ga je mee naar de dokter, pas je op je broertjes of zusjes of help je met wassen en aankleden? Dan ben jij een Jonge Mantelzorger!

Een op de vier jongeren

Er zijn veel kinderen en jongeren zoals jij in Nederland, die een steentje bijdragen in de zorg voor een familielid. Wist je dat 1 op de 4 kinderen opgroeit in een gezin waar iemand zorg nodig heeft? Dat geldt ook voor de gemeente Montferland. Het gaat dan om zo’n 1800 jongeren In de leeftijdsgroep van 12 tot en met 23-jarigen. Met de meeste Jonge Mantelzorgers gaat het goed, die redden zich wel. Maar soms gaat het niet zo goed. Dit kan zich uiten in vermoeidheid, somberheid, teruggetrokkenheid, of in agressie en gedragsproblemen. Als je jonge mantelzorger bent, maak je je misschien zorgen over jouw familielid. Of doe je soms extra klusjes, zoals schoonmaken, boodschappen of oppassen op een broertje of zusje. Doordat er thuis iemand ziek of gehandicapt is, hebben jouw ouders vaak weinig tijd over. Om jou voor te lezen, bijvoorbeeld, of om je te helpen met je huiswerk. Of om samen eens iets leuks te doen.

Beelden zeggen meer dan woorden. Bekijk hier het filmpje met Jonge Mantelzorgers uit Montferland en mantelzorgconsulent Elize Navis:

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/XwdMi40Guvs

Fijn om te zorgen
Het kan fijn zijn om voor iemand te zorgen. Maar soms is het ook best zwaar. Soms kun je je alleen voelen, of schamen, of schuldig voelen. Wat helpt? Het helpt om met iemand te praten. Met je juf of meester, bijvoorbeeld. Die wil het graag weten als er bij jou thuis iets aan de hand is. Want misschien ben je daardoor wel heel moe in de klas. Of lukt het je maar niet om op te letten. Het is heel goed om dat op school te vertellen. Echt waar!

Probeer ook thuis of in de buurt iemand te vinden om mee te praten. Dat kan jouw vader of moeder zijn, een oom of tante, een buurvrouw of buurman, maar ook een vriendje of vriendinnetje. Misschien ken je zelf wel een andere jonge mantelzorger! 

Kom ook gezellige activiteiten doen!

Welcom organiseert regelmatig activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers van ongeveer 8-18 jaar uit Montferland. De ene keer gaan we aan de slag in de keuken met bakken, koken en gezellig samen eten. Een andere keer zijn we creatief bezig met pottenbakken. Of heel wat anders: je slooft je uit tijdens een survivalactiviteit.

Wil je meer informatie?

Heb je vragen of wil je wel eens mee doen aan activiteiten, neem dan contact op met consulent voor jonge mantelzorgers Elize Navis van Welcom. Mail: e.navis@welcommail.nl Bel of app: 06-20 25 73 92 of bel naar 0316-22 35 20.

 • Week van de JMZ Bubbelbal

  Activiteiten voor jonge mantelzorgers

  Speciaal voor de jonge mantelzorgers organiseert Welcom verschillende activiteiten door het jaar heen.

  Lees meer
 • Website Header jmz markant

  Informatie voor professionals

  Ben jij een professional? Lees hier wat jij kunt doen voor een jonge mantelzorger uit Montferland.

  Lees meer
 • Handigewebsite

  Handige websites

  Handige websites voor jonge mantelzorgers.

  Lees meer
 • telefoon