Mail ons
[javascript protected email address]
Welzijnslijn
(0316) 29 28 28 ma t/m vr van 09.00 tot 12.00 uur
header afbeelding
Schmuggeltocht 2019

Smokkelen

1914 – 1918 Doodstil liggen drie mannen en twee vrouwen in de greppel. Naast hen een houten kistje vol boter. Iets verderop juten zakken met tabak en levensmiddelen. De stappen van de Duitse grensbewakers komen dichterbij. Gelukkig verdwijnt de maan achter de wolken. De commiezen lopen voorbij zonder de smokkelaars te zien. Zo gauw het veilig lijkt, gaan ze met hun smokkelwaar de grens over. Op een afgelegen boerderij in Emmerich worden even later zaken gedaan.

Smokkelen was in een grensgemeente een normaal verschijnsel. Dat kwam door de prijsverschillen tussen twee landen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) is er bovendien in Duitsland gebrek aan allerlei producten. Het smokkelen brengt veel geld op. Maar het is gevaarlijk! Regelmatig komen smokkelaars in het gevang. Soms wordt er geschoten en raken er smokkelaars gewond. Totdat de grenzen opengaan is bijna iedereen hier in de grensstreek wel opgegroeid en/of in aanraking geweest met het smokkelen.

Verhalen
Als je ouderen vraagt naar het smokkelen, verschijnt er een glimlach op hun gezicht en komen de meest bijzondere verhalen naar boven. Verhalen die al vaker zijn verteld en nog steeds verteld moeten worden. Die verhalen behoren tot ons cultureel erfgoed en juist deze verhalen komen tot leven tijdens de Schmuggeltocht! Voor de vierde keer organiseren culturele instellingen in het gebied van Emmerich am Rhein, Oude-IJsselstreek, Isselburg, Anholt, Zevenaar en Montferland deze unieke fietstocht. Een grensoverschrijdende fietstocht via oude grensovergangen in de regio.

Drie fietsroutes
De Schmuggeltocht bestaat uit drie routes. Deelnemers aan de fietstocht kunnen zondag 8 september kiezen voor het zuidelijke parcours via Emmerich, Anholt en Netterden naar ’s-Heerenberg. Noordwaarts gaat de route van ’s-Heerenberg naar Didam, Zevenaar, Rijnwaarden en Elten. Voor families is er een verkorte route beschikbaar. De fietstocht gaat deels over de vroegere smokkelroutes van Nederland naar Duitsland. Onderweg passeren de fietsers diverse oude grensovergangen, waar ze door ‘douanebeambten’ worden gecontroleerd op smokkelwaar.

Activiteiten
Onderweg is van alles te beleven: theatervoorstellingen, lezingen en er is muziek. Het Figuren- und Marionettentheater Tik speelt voorstellingen bij Slösschen Borghees en ook de bibliotheek in Didam heeft een bijzonder programma samengesteld. Verder zijn er tentoonstellingen in het Rheinmuseum in Emmerich en het Heimathaus in Anholt. Deze streek kent veel monumenten, waarvan er verschillende langs de route liggen. Ook die zijn zondag door de fietsers te bezichtigen. Het volledige activiteitenprogramma is op deze pagina te vinden.

Startpunten
De twee hoofdroutes hebben beiden een lengte van 45 kilometer en er kan gestart worden op zes verschillende locaties:
  >  ’s-Heerenberg, 't Neije Raethuys, Hofstraat 1
  >  Didam, Bibliotheek Montferland, Schoolstraat 22
  >  Emmerich, Rheinmuseum, Martinikirchgang 2
  >  Anholt, Heimathaus, Hohe Strasse 10
  >  Netterden, Partycentrum Terhorst, Emmerikseweg 2
  >  Zevenaar, Liemers Museum, Kerkstraat 16 

Deelnemers aan de Schmuggeltocht kunnen zondag 8 september tussen 10 en 14 uur starten. Op alle startpunten is koffie en thee verkrijgbaar en zijn er elektrische oplaadpunten aanwezig. 

Organisatie
Georganiseerd door: Rheinmuseum Emmerich, Stichting Welcom, Bibliotheek Montferland, Liemers Kunstwerk!, Vereniging Leefbaarheid Netterden, Heimatverein Anholt, InfoCenter Emmerich en TIK Theater. Met medewerking van: Mühle Elten, Slot Borghees, Gemeente Montferland, Heemkundekring Bergh, Stadt Emmerich am Rhein en Stadsmuseum Bergh. 

Schmuggeltocht 2019 wordt mogelijk gemaakt het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU) en Sparkasse Rhein Maas. 

telefoon