Mail ons
[javascript protected email address]
header afbeelding
Schmuggeltocht 2023

Smokkelen

Smokkelen is van alle tijden. Tot op de dag van vandaag proberen smokkelaars grenswachten te slim af te zijn. 's Nachts via talloze sluiproutes, overdag verborgen in allerlei voorwerpen. Smokkelverhalen van vroeger en nu, verhalen die al vaker zijn verteld en nog steeds verteld moeten worden. Die verhalen komen tot leven tijdens de Schmuggeltocht.

Voor de zesde keer organiseren culturele instellingen in het gebied van Emmerich am Rhein, Montferland, Oude-IJsselstreek, Isselburg en Zevenaar deze unieke fietstocht, waar iedereen aan kan deelnemen. De deelnemers kiezen uit twee vernieuwde en grensoverschrijdende routes via oude grensovergangen in de regio.

De oostelijke route kan men starten bij: 
> Anholt, Heimathaus, Hohe Strasse 10
> Emmerich am Rhein, Rheinmuseum, Martinikirchgang 2
> 's-Heerenberg, Heemkundekring Bergh, Hofstraat 1
> Ulft, Bibliotheek Achterhoekse Poort, Hutteweg 24

De westelijke route kan men starten bij:
> Emmerich am Rhein, Rheinmuseum, Martinikirchgang 2
> Didam, Bibliotheek Montferland, Waverlo 1
> 's-Heerenberg, Heemkundekring Bergh, Hofstraat 1
> Zevenaar, Turmac Cultuurfabriek, Kerkstraat 27

Beide routes hebben een lengte van circa 50 kilometer, maar zijn op diverse punten af te korten of uit te breiden. De routes volgen de vroegere smokkelroutes tussen Nederland en Duitsland, waar fietsers onderweg verschillende oude grensovergangen passeren. Daar zullen ze worden gecontroleerd op smokkelwaar door 'douanebeambten'. 

Starten kunnen de deelnemers op zondag 10 september tussen 10.00 en 14.00 uur op bovengenoemde locaties. Voor slechts 5,00 euro per persoon ontvangt men een route, een smokkelpaspoort en smokkelwaar. Kinderen betalen een bijdrage van 2,50 euro. Aanmelden vooraf is niet nodig. Op alle startlocaties is koffie en thee verkrijgbaar en er zijn elektrische oplaadpunten aanwezig.

Activiteiten

Tijdens de fietstocht zijn er allerlei activiteiten te beleven tot 16.00 uur, zoals het bekijken van oude films en ansichtkaarten en zelfs meedoen aan diverse leuke quizen. Vanaf 14.00 vindt de Day of Peace bij Schlösschen Borghees plaats. Het smokkelpaspoort geeft deelnemers tevens gratis toegang tot enkele bezienswaardigheden, zoals 't Raethuys en het Stadsmuseum in ’s-Heerenberg, het Rheinmuseum, de molen in Elten en het Heimathaus. Kinderen kunnen deze dag hun kleurplaat inleveren en leuke prijzen winnen. Deze kleurplaten zijn vanaf heden te verkrijgen bij het Barghse Huus in ’s-Heerenberg, de deelnemende bibliotheken en musea en bij de Tourist Info Centra in Emmerich en Elten.

Bekijk hier het volledige programma!

Extra informatie

In Duitsland is het OpenMonumentenDag. Veel monumenten zijn geopend. Niet alle monumenten liggen op de route, maar het is de moeite waard om even van de route af te wijken en deze monumenten te bezoeken.


Het project SCHMUGGELTOCHT 6.0 wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

telefoon